​Jak wyczyścić wąski wazon czy butelkę?

Czyszczenie szkła może być niełatwe, ponieważ w jego zakamarkach często pozostają zacieki i osad. Warto poznać kilka trików dotyczących tego, jak wyczyścić wąski wazon czy butelkę, które rozwiążą problem z niedomytym szkłem.

Ręczne czyszczenie wąskich wazonów i butelek może być trudne
Ręczne czyszczenie wąskich wazonów i butelek może być trudne123RF/PICSEL

Jak wyczyścić wąski wazon octem?

Ocet ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Sprawdza się, jako środek do dezynfekcji i czyszczenia.  Podgrzany ocet poradzi sobie z usuwaniem kleju po etykietach. Należy jedynie nasączyć naklejkę i pozostawić ją na kilkanaście minut, a następnie ostrożnie oderwać. Powinna odejść bez trudu, nie pozostawiając śladu na powierzchni naczynia.

Z kolei ocet w połączeniu z ryżem poradzi sobie z wyczyszczeniem wąskich wazonów lub butelek od środka. Wystarczy wsypać kilka łyżek suchego ryżu do naczynia i zalać octem spirytusowym. Płyn powinien zakrywać ryż tak, by delikatnie znajdował się ponad jego poziomem. Następnie naczynie zakręcamy lub szczelnie zakrywamy otwór i energicznie potrząsamy. Powtarzamy czynność kilkukrotnie, obracając naczynie. Ryż musi ocierać się o szklane ścianki. Osad z trudnodostępnych miejsc zostanie usunięty wraz z mieszanką octu i ryżu. Naczynie należy przemyć czystą wodą.

Czyszczenie wąskich butelek: Domowe sposoby

Do czyszczenia wąskich wazonów i butelek możemy wykorzystać produkty z kuchni. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, którą wykorzystuje się do usuwania różnego rodzaju osadów z metalowych przedmiotów. Poradzi sobie także ze szkłem. Wystarczy wsypać do naczynia trochę ryżu i łyżeczkę sody oczyszczonej. Dodać łyżkę wody, a następnie zamknięte lub dokładnie zakryte naczynie potrząsać przez kilka minut. Zawartość wylać i opłukać naczynie. Soda usunie osad oraz tłuste zabrudzenia.

Można również użyć jajek, a dokładnie samych wydmuszek. Należy skorupki pokruszyć i wsypać do naczynia. Następnie wlewamy wrzątek do połowy butelki czy wazonu. Zostawiamy na chwilę, a następnie wylewamy zawartość i płuczemy czystą wodą. Do środka z jajek można dodać także ocet spirytusowy lub płyn do myci naczyń.

Zobacz także:

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas