Jak wyhodować kiełki w słoiku? Domowa uprawa krok po kroku

Warto kiełkować różne nasiona i zjadać je o każdej porze roku
Warto kiełkować różne nasiona i zjadać je o każdej porze roku123RF/PICSEL

Czym są kiełki i dlaczego warto je uprawiać?

Czas wzrostu kiełków - czynniki decydujące o gotowości do spożycia

Kiełki są doskonałym źródłem witamin i minerałów
Kiełki są doskonałym źródłem witamin i minerałów123RF/PICSEL

Jak wyhodować kiełki w słoiku? To prostsze niż myślisz

  • wybrane nasiona,
  • słoik,
  • gaza,
  • gumka recepturka,
  • czysta woda,
  • suszarka do naczyń (lub inne miejsce umożliwiające ustawienie słoika pod kątem).
  1. Przygotowanie nasion: Wsyp nasiona do słoika. Zamiast zakrętki, przykryj otwór gazą, która zostanie zabezpieczona gumką recepturką. Pamiętaj, aby użyć gazy o gęstości uniemożliwiającej wypadanie nasion.
  2. Moczenie: Zalej nasiona czystą wodą i pozostaw na około 12 godzin, najlepiej na noc. Po upływie tego czasu wylej wodę, w której moczyły się nasiona, i dokładnie je przepłucz.
  3. Płukanie: Codziennie, rano i wieczorem, płucz nasiona, aby zapewnić im świeży dostęp do wody oraz powietrza. Proces ten przyspiesza kiełkowanie i pozwala uniknąć rozwoju pleśni.
  4. Ustawienie słoika: Po każdym płukaniu ustaw słoik do góry dnem na suszarce do naczyń lub w innym miejscu, gdzie będzie mógł stać pod kątem około 45 stopni. Takie ustawienie umożliwia swobodny odpływ wody i zapewnia stały dostęp powietrza.
  5. Zbiór kiełków: Po kilku dniach nasiona zaczynają kiełkować. Gdy kiełki osiągną odpowiednią wielkość, przepłucz je dokładnie na sitku, aby usunąć wszelkie pozostałości osłonek nasion. Kiełki są wtedy gotowe do spożycia.
„Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat