Jak zaoszczędzić na rachunkach zmieniając nawyki w kuchni?

W dobie szalejącej inflacji i stale rosnących rachunków większość nas zastanawia się, jak zaoszczędzić i zachować więcej pieniędzy w domowym budżecie. Okazuje się, że możemy sporo zyskać, a w zasadzie nie stracić, korzystając z kilku trików, zwłaszcza tych dotyczących nawyków w kuchni.

Zmieniając nawyki w kuchni, możemy zaoszczędzić na rachunkach
Zmieniając nawyki w kuchni, możemy zaoszczędzić na rachunkach123RF/PICSEL

  • Wydatki kuchenne to nie tylko koszt składników żywieniowych oraz sprzętów niezbędnych do przyrządzania posiłków. To również koszty związane z produkcją energii niezbędnej do gotowania. 
  • Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez Energy Saving Trust, około 20 proc. rachunków za energię przeciętnego gospodarstwa domowego jest zużywane właśnie w kuchni. Jak możemy zaoszczędzić, zmieniając swoje kuchenne nawyki?

Zakładanie pokrywki do garnka lub patelni

Przykrywanie garnka podczas gotowania może przyczynić się do zużywania mniejszej ilości energii
Przykrywanie garnka podczas gotowania może przyczynić się do zużywania mniejszej ilości energii123RF/PICSEL

Smażenie na patelni lub gotowanie w garnku z użyciem pokrywki zatrzymuje ciepło. Dzięki temu jedzenie gotuje się znacznie szybciej lub bez zbyt wysokiego ustawienia płyty indykcyjnej. Według niektórych badań może to przyczynić się do zużycia nawet 30 proc. mniej energii niż gotowanie na odkrytej patelni.

Dodatkowo, jeśli posiadasz płytę indukcyjną, to właśnie na niej najlepiej jest zagotowywać wodę. Płyty indykcyjne zużywają mniej energii niż zwykłe kuchenki elektryczne i mniej niż czajniki elektryczne. Zagotowując wodę najlepiej zatem korzystać z czajników metalowych i podgrzewać wodę na płycie indukcyjnej lub w garnku przykrytym pokrywką.

Energooszczędne korzystanie z lodówki

Zgodnie z wynikami badań Energy Saving Trust lodówko-zamrażarki stanowią 12 proc. rachunków za energię elektryczną w gospodarstwie domowym, bowiem aby utrzymać stałą temperaturę, muszą nieustannie pobierać energię. Można jednak zwiększyć jej efektywność, a co za tym idzie - zmniejszyć zużywaną przez lodówkę energię. 

Przede wszystkim należy przed włożeniem do lodówki odczekać, aż jedzenie zupełnie ostygnie. W przeciwnym razie lodówka będzie musiała ciężej pracować, aby utrzymać ustawioną wcześniej temperaturę.

Ciekawym trikiem może być również rozmrażanie jedzenia z zamrażarki w lodówce. Co prawda zajmie to nieco dłużej czasu, jednak czynność ta pomoże utrzymać niską temperaturę wewnątrz lodówki bez zużywania dodatkowej energii.

Zwróć również uwagę na częstotliwość rozmrażania zamrażarki i lodówki. Powinno się to robić średnio co 2-6 miesięcy, bowiem gdy lodówka jest pokryta lodem, musi zużywać więcej energii.

Używanie piekarnika tylko na specjalne okazje

"Piekarniki są szczególnie nieefektywne, ponieważ oprócz jedzenia musimy podgrzać również duże metalowe pudło, jakim jest piekarnik" - mówi Sarah Bridle, profesor żywności, klimatu i społeczeństwa na Uniwersytecie York oraz autorka książki "Food and Climate Change Without the Hot Air". Chociaż dania przygotowywane w piekarniku są zdrowsze i lepsze w smaku, to w przypadku gotowych dań do odgrzania warto korzystać np. z mikrofali. Piekarnik w dobie rosnących rachunków za energię jest lepszym rozwiązaniem "od święta".

Kaki, persymona, hurma wschodnia - co to za owoc i dlaczego warto go poznać?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas