Jakich błędów unikać w czasie grillowania? Część powtarzana jest notorycznie
Sezon grillowania wraz z majówką został ostatecznie otwarty. Ważne jest, by w czasie przyrządzania posiłku, nie popełniać podstawowych błędów. Niestety wiele osób robi to notorycznie, co negatywnie wpływa na jakość jedzenia. Jakie problemy w czasie grillowania mogą nas spotkać? Wyjaśniamy w poniższym artykule.
Spis treści:
Nieodpowiednia temperatura grilla
Jednym z błędów grillowania to ustawienie złej temperatury. Często powoduje to, że jedzenie jest nierównomiernie upieczone. Zbyt wysoka temperatura przyczynia się do przypalenia mięsa, które w środku pozostanie surowe. Natomiast zbyt niska sprawia, że jedzenie będzie przyrządzało się znacznie dłużej. Bardzo ważne, by na ruszcie kłaść mięso mające temperaturę pokojową, nie prosto z lodówki.
Tłusta kratka grilla
Brudny ruszt grilla może powodować nie tylko nieprzyjemny smak jedzenia, ale także zwiększa ryzyko jego przypalenia. Olej zacznie szybko się palić, co dodatkowo sprawi, że wkoło będzie czuć swąd. To sprawi, że czyszczenie urządzenia będzie znacznie żmudniejsze. Pamiętaj, by za każdym razem dokładnie wyszorować urządzenie. Dzięki temu zapobiegniesz przywieraniu i przypalaniu potraw w przyszłości.
Nadmierne obracanie jedzenia
Zbyt często może spowodować, że mięso wysuszy się, a warzywa się rozpadną. Wystarczy obrócić jedzenie jeden lub dwa razy, aby uzyskać równomiernie upieczone danie. Pamiętaj też, by umieścić posiłek na odpowiedniej wysokości nad ogniem i regularnie kontrolować jego stan. Unikaj też pozostawiania na mięsie zbyt dużej ilości tłuszczu. To może jedynie spowodować rewolucje żołądkowe. Lepiej więc przed włożeniem kawałków na ruszt, obciąć z nich nadmiar tłustych kawałków.
Niewłaściwy czas grillowania
Niewłaściwy czas grillowania może spowodować, że jedzenie będzie niedopieczone lub przypalone. Warto wiedzieć ile przygotowań wymaga dany rodzaj mięsa lub ryby. Pamiętaj też, że ryba wymaga krótszego czasu smażenia. Dlatego zdejmij ją z rusztu wcześniej niż mięso lub warzywa. Kontroluj również intensywność płomieni, by uniknąć przypalenia posiłku.
Źle przygotowane jedzenie
Zadbaj o to, by kawałki produktów miały odpowiednią grubość. Wraz z wydłużającym się czasem smażenia, tracą swoją objętość. Spowodowane jest to utratą wody, a rozmiar mięsa zmniejsza się. To często kończy się wpadnięciem posiłku do paleniska i spisaniu go na straty. By zapobiec takiej sytuacji, krój większe kawałki i wykorzystaj tacki do grilla. Zrezygnuj też ze wstępnego obsmażania mięsa przed położeniem na ruszt. Nie przyniesie to żadnych korzyści, a spowoduje utratę soczystości przez mięso. Nigdy nie używaj tych samych sztućców i talerzy do surowego i gotowego mięsa. W ten sposób unikniesz zarażenia się groźną bakterią, np. Salmonellą.
Zobacz: