Jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Jedz codziennie dla zdrowia jelit i skóry
Zwykle traktujemy go wyłącznie w kategoriach dodatku, który zaostrza smak dań. Dlaczego warto jeść pora? Sam Neron był jego wielkim smakoszem i twierdził, że nic tak nie wzmacnia strun głosowych, jak ugotowane warzywo wymieszane z oliwą. Okazuje się, że właściwości nieodłącznego elementu włoszczyzny są znacznie bardziej wszechstronne. Wyjaśniamy, jak z nich korzystać i co daje jedzenia pora codziennie.
Spis treści:
Niełatwa kariera, czyli por jako żywność biedoty
Choć uprawiany był już w czasach starożytnych, można powiedzieć, że nie traktowano go poważnie. Znajdował zastosowanie głównie jako zagęszczacz do dań i produkt spożywczy goszczący w jadłospisach biednych warstw społecznych. Nadal wielu z nas postrzega pora w kategoriach przyprawy. Niewielka ilość dodana do potraw delikatnie zaostrza smak dań. Dodaje im wyrazu, ale bez ryzyka nieznośnego, palącego uczucia w jamie ustnej.
Niskokaloryczne warzywo o bogatym składzie
Zalicza się do tej samej rodziny, co czosnek i cebula. Intensywny smak pora wynika z wysokiej zawartości związków siarkowych. Warto pamiętać, że biała część jest znacznie łagodniejsza — to cenna informacja, dla osób, które nie przepadają za mocnymi smakami. Czas przyjrzeć się dokładniej właściwościom, ponieważ nie każdy zdaje sobie sprawę z tego potencjału i korzyści zdrowotnych pora.
Polubią się z nim osoby odchudzające się, które często narzekają, że dietetyczne dania są nijakie i bez wyrazu. Por ma niski indeks glikemiczny, a do tego stanowi źródło błonnika. Z tego względu działa korzystnie na układ pokarmowy, poprawiając stan mikroflory jelit i niwelując zaparcia oraz niestrawność.
Por na infekcje
Związki siarki obecne w warzywie okazują się pomocne w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Skoro z tych powodów czosnek uznajemy za naturalny antybiotyk, czas przychylniejszym okiem zerknąć również na pora. We wspieraniu odporności ważna jest także witamina C, której w składzie rośliny nie brakuje. Jednocześnie regularne jedzenie pora będzie wspierało proces gojenia się ran i regeneracji skóry.
Włącz do diety, by wzmocnić serce
Niepozorne warzywo to skarbnica przeciwutleniaczy i potasu. Dodawanie pora do codziennych posiłków może pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, co jest jedną z podstaw zdrowia serca i całego układu krążenia.
Zdrowie kości
Zapewne nie kojarzy się z tym w pierwszej kolejności, ale jedzenie pora sprzyja mineralizacji kości i redukowaniu ryzyka pojawienia się osteoporozy. Wszystko przez to, że w składzie warzywa znajduje się witamina K. Zapobiega również zwapnieniu naczyń krwionośnych i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.
Wyjątki potwierdzające regułę. Kto powinien uważać na pora?
Codzienne jedzenie pora, zwłaszcza na surowo, nie jest zalecane w przypadku seniorów i małych dzieci. W tej formie okazuje się ciężkostrawny. Podchodzić do niego z rezerwą muszą również osoby, którym dokuczają zgaga oraz refluks. Nie powinien znajdować miejsca na talerzach pacjentów z chorobą wrzodową i schorzeniami wątroby.