Gotuj i podawaj zamiast mięsa. Ziarna, które rewelacyjne wpływają na organizm

Soczewica to wspaniały zamiennik mięsa. Warto włączyć ją do diety
Soczewica to wspaniały zamiennik mięsa. Warto włączyć ją do diety123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o soczewicy?

  • czarna - jest najtwardsza i uznawana za najzdrowszą. Nie rozpada się po gotowaniu, dlatego można dodawać ją np. do sałatek albo zup. 
  • czerwona - uznaje się, że jest najłatwiejsza w przygotowaniu, dlatego często gości na naszych stołach. Nadaje się np. do przygotowania past kanapkowych.
  • zielona - ma delikatny smak i świetnie komponuje się z innymi warzywami czy ziołami. Idealna do farszów i zapiekanek.
  • żółta - najmniej trwała, ponieważ się rozpada w trakcie gotowania, można dodawać ją więc do zup-kremów.
Soczewica - niedocenione źródło zdrowiaTomasz BaniakInteria.tv

Co można znaleźć w soczewicy?

Zielona, czerwona, czarna i żółta. Taką soczewicę możemy znaleźć w sklepie
Zielona, czerwona, czarna i żółta. Taką soczewicę możemy znaleźć w sklepie123RF/PICSEL

Soczewica to bogactwo witamin

Soczewica ma mnóstwo substancji, które poprawiają funkcjonowanie organizmu
Soczewica ma mnóstwo substancji, które poprawiają funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL

Pierwiastki w soczewicy

Jak gotować soczewicę?

Jak gotować soczewicę? Zadanie jest łatwe
Jak gotować soczewicę? Zadanie jest łatwe123RF/PICSEL