Jedzono je w zakładowych stołówkach i barach mlecznych. Dziś niewielu to pamięta

Kotlety warzywne wracają do łask
Kotlety warzywne wracają do łask123RF/PICSEL

Skąd pomysł na takie kotlety? Wyjaśnienie jest proste

Jak zrobić kotlety warzywne lub jajeczne? To banalny pomysł na obiad

Kotlety jajeczne to prawdziwy rarytas. Zrobisz je w kilka chwil
Kotlety jajeczne to prawdziwy rarytas. Zrobisz je w kilka chwil123RF/PICSEL
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, opcjonalnie natka pietruszki
  • olej do smażenia
  1. Ugotowane jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
  2. Wymieszać z surowym jajkiem, masłem i bułką tartą.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • ½ szklanki kaszy jaglanej lub bułki tartej
  • 1 surowe jajko
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  1. Warzywa ugotować i rozgnieść na puree.
  2. Dodać kaszę jaglaną lub bułkę tartą, wymieszać.
  3. Doprawić i dodać jajko.
  4. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Przepis na kukurydziane kotletyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?