Jej niedobory mogą fatalnie odbić się na zdrowiu. U Polaków pojawiają się bardzo często
O roli witaminy F w codziennej diecie słyszy się dosyć rzadko, podczas gdy jej wpływ na ludzki organizm jest nieoceniony. Ze względu na wyjątkowe właściwości od dawna stosowana jest w kosmetyce oraz medycynie. Dlaczego witamina F powinna być uwzględniona w jadłospisie i czym grozi jej niedobór?
Spis treści:
Zobacz również:
Czym jest witamina F?
Witamina F została odkryta dosyć późno - dopiero w roku 1934 - przez amerykańskiego naukowca Herberta McLean’a Evansa. Stanowi mieszaninę niezwykle cennych kwasów tłuszczowych:
- kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3
- kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6
- kwas arachidonowego
Czytaj również: Zabezpiecza przed zmarszczkami i szpecącymi przebarwieniami. Dostaniesz ją za grosze
Witamina F - jaką rolę odgrywa w organizmie?
Witamina F jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę pewnego rodzaju tarczy, która chroni przed rozwojem chorób i jest wsparciem dla pracy wielu narządów. Regularne przyjmowanie witaminy F może:
- zapobiec miażdżycy
- zapobiec marskości wątroby
- zapobiec chorobom nerek
- pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi
- zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru
- korzystnie wpłynąć na odporność
- uprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego
- wyleczyć stany zapalne skóry spowodowane łuszczycą
Ponadto witamina F zbawiennie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dostateczna jej ilość w diecie pomaga:
- utrzymać właściwy poziom nawodnienia skóry
- opóźnić procesy starzenia się naskórka
- wyregulować pracę gruczołów łojowych
- ochronić skórę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi
- przyspieszyć gojenie się ran
Gdzie jest najwięcej witaminy F?
Witamina F jest obecna przede wszystkim w olejach roślinnych - będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobowa dawka dla osoby dorosłej powinna oscylować w granicach 70 µg NNKT, a u dzieci i kobiet w ciąży - 80 µg.
Aby nie narazić się na jej niedobory, w diecie dobrze jest uwzględnić produkty takie jak:
- pestki słonecznika, dyni
- orzechy
- migdały
- oliwę z oliwek
- soję
- awokado
- kiełki pszenicy
- oleje - wiesiołkowy, z pestek czarnej porzeczki, krokoszowy, migdałowy, lniany, arachidowy, dyniowy, ogórecznikowy
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy również w niektórych produktach odzwierzęcych - głównie w tłustych rybach morskich.
Niedobory witaminy F - jakie są objawy?
Deficyty witaminy F w organizmie szybko dają o sobie znać. Charakterystyczne objawy, które są często bagatelizowane to m.in.:
- problemy z odpornością - nagminne łapanie infekcji
- kiepska kondycja skóry, włosów i paznokci
- bolesne miesiączki i dokuczliwy zespół napięcia przedmiesiączkowego
- problemy z płodnością
- nawracające zapalenie spojówek
- pojawianie się zajadów i stanów zapalnymi dziąseł
Witamina F w kosmetykach
Poza tym, że witamina F znajduje się w pożywieniu, jest dostępna także w formie suplementów, a także figuruje jako składnik wielu kosmetyków. Popularna maść z witaminą F, którą dostać można w aptekach, jest powszechnie stosowana jako preparat do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt.
Coraz częściej wykorzystuje się ją jednak również w kremach i balsamach pielęgnacyjnych dla dorosłych. Witaminę F mają w składzie między innymi polecane przez dermatologów produkty przeciwstarzeniowe i przeciwtrądzikowe.