Jest uznawany za eliksir młodości. Pij regularnie, a efekty cię zaskoczą

Burak odznacza się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Przygotowany na jego bazie sok jest więc uznawany za eliksir młodości. Wspomaga pracę organizmu i ma pozytywny wpływ na wiele narządów. Jak go przygotować?

Sok z buraka to istna bomba witaminowa
Sok z buraka to istna bomba witaminowa123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić sok z buraka?

Dość często gości on na talerzach w postaci barszczu, jest idealnym składnikiem sałatek i równie dobrze sprawdza się w formie na ciepło jako dodatek do dań mięsnych. Chcąc jednak jeszcze bardziej odczuć jego wpływ na zdrowie, warto wprowadzić go do diety w formie soku.

Sok z buraka wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości takich jak:

  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • wspomaganie koncentracji,
  • wspieranie pracy układu nerwowego,
  • łagodzenie uderzeń gorąca podczas menopauzy,
  • zwalczanie zgagi,
  • poprawianie wytrzymałości organizmu.
Burak to warzywo, po które warto sięgać jak najczęściej, a wszystko to przez jego wartości odżywcze i prozdrowotne działanie
Burak to warzywo, po które warto sięgać jak najczęściej, a wszystko to przez jego wartości odżywcze i prozdrowotne działanie123RF/PICSEL

Właściwości soku z buraka. Jak go przygotować?

Sok z buraka to istna bomba witaminowa. Zawiera takie witaminy jak A i C oraz te z grupy B. Eliksir młodości na bazie buraka jest więc źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźniają proces starzenia.

Poza tym sok z buraka jest bogaty w potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk, a także kwas foliowy. To także spora dawka błonnika, który odpowiada za długie uczucie sytości. Warto podkreślić, że buraki często są składnikiem diet odchudzających, a wszystko przez to, że są niskokaloryczne.

By przygotować sok z buraka, wystarczy obrać kilka sztuk i wycisnąć je za pomocą sokowirówki. Przed spożyciem trzeba go schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie jest gotowy do picia. By jednak jeszcze bardziej wzbogacić sok z buraka, nie tylko smakowo, ale także odżywczo, można połączyć go z sokiem z truskawek, marchwi, jabłek, czy też cytryn.

Soku z buraka nie zaleca się jednak osobom borykającym się z cukrzycą oraz mającym problem z niskim ciśnieniem. Przeciwwskazaniem jest również reumatyzm, dna moczanowa i kamica nerkowa.

***

"Na zdrowie": Buraki warto jeść w każdej postaci. Co w nich takiego jest?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas