Jest uznawany za eliksir młodości. Pij regularnie, a efekty cię zaskoczą
Burak odznacza się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Przygotowany na jego bazie sok jest więc uznawany za eliksir młodości. Wspomaga pracę organizmu i ma pozytywny wpływ na wiele narządów. Jak go przygotować?
Dlaczego warto pić sok z buraka?
Dość często gości on na talerzach w postaci barszczu, jest idealnym składnikiem sałatek i równie dobrze sprawdza się w formie na ciepło jako dodatek do dań mięsnych. Chcąc jednak jeszcze bardziej odczuć jego wpływ na zdrowie, warto wprowadzić go do diety w formie soku.
Sok z buraka wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości takich jak:
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- wspomaganie koncentracji,
- wspieranie pracy układu nerwowego,
- łagodzenie uderzeń gorąca podczas menopauzy,
- zwalczanie zgagi,
- poprawianie wytrzymałości organizmu.
Właściwości soku z buraka. Jak go przygotować?
Sok z buraka to istna bomba witaminowa. Zawiera takie witaminy jak A i C oraz te z grupy B. Eliksir młodości na bazie buraka jest więc źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźniają proces starzenia.
Poza tym sok z buraka jest bogaty w potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk, a także kwas foliowy. To także spora dawka błonnika, który odpowiada za długie uczucie sytości. Warto podkreślić, że buraki często są składnikiem diet odchudzających, a wszystko przez to, że są niskokaloryczne.
By przygotować sok z buraka, wystarczy obrać kilka sztuk i wycisnąć je za pomocą sokowirówki. Przed spożyciem trzeba go schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie jest gotowy do picia. By jednak jeszcze bardziej wzbogacić sok z buraka, nie tylko smakowo, ale także odżywczo, można połączyć go z sokiem z truskawek, marchwi, jabłek, czy też cytryn.
Soku z buraka nie zaleca się jednak osobom borykającym się z cukrzycą oraz mającym problem z niskim ciśnieniem. Przeciwwskazaniem jest również reumatyzm, dna moczanowa i kamica nerkowa.
Przeczytaj również: Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej a schudniesz
***