Karygodny błąd w czyszczeniu kurek. Pozbawia grzyby całego smaku
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Idealne do smażenia, gotowania, duszenia i marynowania. Kurki od lat uważane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Zawarte w nich związki powodują, że robaki trzymają się z daleka. Zanim jednak zdecydujemy, do jakiego przepisu wykorzystać je tym razem, musimy pozbyć się nagromadzonych zanieczyszczeń. Jak wyczyścić nagromadzony piasek, by nieprzyjemnie nie skrzypiał pod zębami? Wystarczy wypróbować polecaną przez nas metodę.
Woda - wróg kurek?
Przystępując do oczyszczania własnoręcznie zebranych lub kupionych w sklepie kurek, niemal odruchowo wkładamy je pod strumień wody. Wydaje nam się to naturalną koleją rzeczy, gdyż tak samo postępujemy z owocami i warzywami.
W ten sposób popełniamy popularny błąd, który pozbawia kurki smaku, tak chętnie wykorzystywanego w licznych daniach. Czego jeszcze nie lubią pokryte drobinkami piasku kurki? Zgrozę budzi także moczenie ich w wodzie o temperaturze pokojowej, a także całkowicie lodowatej. Zbyt długie zanurzenie grzybów wypłukuje smak i aromat, pozostawiając je zdatnymi do spożycia, ale odbierając przyjemność z ich jedzenia.
Ekspresowe oczyszczanie kurek
Długie opłukiwanie kurek pod bieżącą wodą gwarantuje nam, że w efekcie otrzymamy grzyby bez grama charakterystycznego smaku. Co ciekawe, kurki zupełnie inaczej zachowają się zanurzone w misce pełnej osolonego wrzątku. Bardzo wysoka temperatura płynu sprawi, że na całej powierzchni grzyba wydzieli się śluzowata substancja. To właśnie ona ułatwi usunięcie zabrudzeń, a dodatkowo ochroni przed utratą walorów smakowych.
Wystarczy kilka minut kąpieli we wrzątki, by ziemia, piasek czy resztki liści opadły na dno miski. Jeśli chcemy dodatkowo przyspieszyć cały proces, lekko zamieszajmy całą zawartość miski. Na środku powinien wytworzyć się wir, po zniknięciu którego niechciane dodatki powędrują w dół. Kurki wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Ewentualne pozostałości paprochów usuńmy pędzelkiem zamoczonym w odrobinie oleju.
Sprawdź: Jak smażyć kurki?
Kremowa jajecznica z kurkami
Podczas przygotowywania tego dania w całym domu roznosi się apatyczny zapach podsmażanych kurek i subtelna nuta masła. Jajecznica z kurkami jest świetnym pomysłem na późne i leniwe śniadanie dla całej rodziny. Przygotujemy ją zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów.
Składniki:
- 400 g kurek
- 6 jajek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- posiekany szczypiorek lub koperek do posypania
Przygotowanie:
- Oczyszczone i osuszone kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby.
- Kurki smażymy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Co jakiś czas mieszamy je za pomocą drewnianej łyżki.
- W ciągu kilku chwil puszczą sporo wody, która po kolejnych 5-8 minutach zacznie się redukować. Kiedy płyn całkowicie odparuje, dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny.
- Kiedy grzyby się smażą, przygotowujemy jajka. Możemy wbić je bezpośrednio na patelnię lub wymieszać w misce na jednolitą masę.
- Jajka dodajemy na patelnię z przysmażonymi kurkami, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy całość przez kilka minut.
- Mieszamy składniki do momentu, aż jajecznica się zetnie i przybierze preferowaną przez nas konsystencję.
- Gotową jajecznicą z kurkami serwujemy na ciepło, obficie posypaną koperkiem lub szczypiorkiem. Doskonale komponuje się z nią świeże i chrupiące pieczywo. Smacznego!
Sprawdź również: