Katarzyna Bosacka obala mit na temat marynat do mięsa

Przysmaki przygotowywane na grillu od wielu lat budzą wiele kontrowersji. Poza kiełbaskami na ruszcie kładziemy często też marynowane mięso, które wielu uważa za największe zło. Czy jego jedzenie faktycznie jest tak niezdrowe, jak podają niektóre źródła? Wątpliwości w tym temacie postanowiła rozwiać Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka
Katarzyna BosackaAKPA

Dlaczego jedzenie grillowanych potraw jest niebezpieczne?

Grillowanie nie należy do najzdrowszych opcji obróbki termicznej. Mowa oczywiście o przyrządzaniu potraw na grillu węglowym - podczas pieczenia wytapiający się z mięs tłuszcz spada na rozżarzone węgle, wchodząc z nimi w interakcję. W konsekwencji wytworzone zostają szkodliwe dla zdrowia, a nawet rakotwórcze związki - m.in.

  • benzopireny
  • akrylamidy
  • nadtlenki lipidowe
  • tlenek węgla
  • aminy heterocykliczne
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

Część z nich spożywamy razem z grillowanymi potrawami, a resztę wdychamy, przebywając w pobliżu grilla. Częste serwowanie takich posiłków nie jest więc wskazane.

Marynata do mięs - czy jest szkodliwa dla zdrowia?

W sieci krąży wiele porad dotyczących zdrowszego grillowania, a także ostrzeżeń przed używaniem aluminiowych tacek czy stosowaniem niektórych przypraw. Ostatnimi czasy pojawiły się na przykład pogłoski, jakoby marynata do mięs miała sprawiać, że posiłek staje się jeszcze bardziej szkodliwy. W tym temacie postanowiła wypowiedzieć się Katarzyna Bosacka - dziennikarka i publicystka prasowa, znana z prowadzenia popularnego programu o zdrowym żywieniu "Wiem, co jem".  Specjalistka zamieściła w mediach społecznościowych post, w którym rozwiała wątpliwości na temat marynowania mięsa na grilla. Okazuje się, że nie jest do końca tak, jak sądzi wiele osób.

Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem.
wyjaśniła Bosacka

Bosacka wyjaśniła też, w jakim przypadku marynata do mięs nie jest potrzebna i co robić, aby grillowanie było mniej szkodliwe.

Oczywiście jeżeli mamy grill elektryczny, to marynować mięsa nie musimy, ale na węglowym już tak. Oprócz tego grillujmy na tackach, powoli i nie spalajmy jedzenia.
dodała ekspertka

Jak widać, jeśli grillujemy mięso w tradycyjny sposób, marynata to doskonały pomysł. Mimo wszystko warto pamiętać, by nie robić tego zbyt często.

Karkówkę marynuj w marynacie przez dwie godziny. Wystarczy do oleju dodać ulubione przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, szczyptę kurkumy, łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry i odrobinę sosu sojowego
Karkówkę marynuj w marynacie przez dwie godziny. Wystarczy do oleju dodać ulubione przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, szczyptę kurkumy, łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry i odrobinę sosu sojowego 123RF/PICSEL
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas