Katarzyna Bosacka obala mit na temat marynat do mięsa

Katarzyna Bosacka
Katarzyna BosackaAKPA

Zobacz również:

Dlaczego jedzenie grillowanych potraw jest niebezpieczne?

  • benzopireny
  • akrylamidy
  • nadtlenki lipidowe
  • tlenek węgla
  • aminy heterocykliczne
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

Marynata do mięs - czy jest szkodliwa dla zdrowia?

Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem.
wyjaśniła Bosacka
Oczywiście jeżeli mamy grill elektryczny, to marynować mięsa nie musimy, ale na węglowym już tak. Oprócz tego grillujmy na tackach, powoli i nie spalajmy jedzenia.
dodała ekspertka
Karkówkę marynuj w marynacie przez dwie godziny. Wystarczy do oleju dodać ulubione przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, szczyptę kurkumy, łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry i odrobinę sosu sojowego
Karkówkę marynuj w marynacie przez dwie godziny. Wystarczy do oleju dodać ulubione przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, szczyptę kurkumy, łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry i odrobinę sosu sojowego 123RF/PICSEL
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL