Kiedy i jak przycinać drzewa owocowe? To bardzo ważne

Przycinanie drzew owocowych to jeden z podstawowych i najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, który bezpośrednio wpływa na jakość plonów. Dzięki niemu drzewa w ogrodzie szybciej wypuszczają młode przyrosty, a także silniej zakwitają i owocują. Zbliża się jesień, więc podpowiadamy, które drzewa owocowe można przycinać oraz kiedy i jak to zrobić prawidłowo.

Przycinanie drzew owocowych. Kiedy należy wykonać ten zabieg? Jak to zrobić prawidłowo?
Przycinanie drzew owocowych. Kiedy należy wykonać ten zabieg? Jak to zrobić prawidłowo?123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

Drzewa owocowe wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest minimalizacja ryzyka występowania chorób, dobre przygotowanie roślin do przezimowania oraz zapewnienie obfitego owocowania w następnym roku uprawy.

Terminy cięcia drzew owocowych nie są takie same i zależą od gatunku drzew oraz warunków atmosferycznych, stąd nie ma jednej odpowiedzi na pytania: kiedy przycinać czereśnie, kiedy ciąć jabłonie, a kiedy przycinać wiśnie? Warto jednak kierować się prostą zasadą, że najlepszy czas na przycinanie drzew owocowych trwa od przedwiośnia do końca lata. Drzewa owocowe są wtedy mniej narażone na choroby kory i drewna. Wyjątkiem są świeżo posadzone drzewka. Wszystkie przycina się tylko wiosną.

Trzy terminy przycinania drzew owocowych prezentują się następująco:

  • koniec zimy (od stycznia do marca) - grusza, jabłoń, nieszpułka, pigwa, śliwa, porzeczka;
  • wiosna - brzoskwinia, morela, orzech włoski;
  • lato (po zbiorach owoców) - czerecha, czereśnia, wiśnia, malina, winorośl.

W przypadku jabłoni i grusz wykonuje się dwa zabiegi przycinania - zimą i latem. Wycina się wtedy tzw. wilki, czyli jednoroczne gałęzie, które odrastają na górze i w środku korony w pobliżu miejsc po gałęziach wyciętych zimą.

Jak przyciąć drzewa owocowe?

Niezależnie od terminu cięcia danego drzewa owocowego, zabieg ten wykonujemy zawsze w dni pogodne i suche, najlepiej bezwietrzne, gdyż to z wilgocią i wiatrem najłatwiej roznoszą się chorobotwórcze patogeny. Trzeba pamiętać też o smarowaniu ran po cięciu maścią ogrodniczą z dodatkiem środka grzybobójczego.

Do przycinania drzew owocowych najlepiej wykorzystać sekator ogrodowy lub nożyce do gałęzi. Dobrym rozwiązaniem są również narzędzia elektryczne - nożyce tego typu sprawdzają się zwłaszcza podczas długiej pracy. Ważne, by narzędzia do przycinania drzew owocowych były odpowiednio ostre i zdezynfekowane.

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje cięć drzew owocowych:

  • przycinanie formujące - wykonuje się w celu uzyskania odpowiedniego kształtu drzewa owocowego. Cięcia dokonuje się przez trzy lata po posadzeniu drzewa. Zabieg ten polega na usunięciu gałęzi rosnących poziomo, do środka lub do dołu.
  • przycinanie prześwietlające - to zabieg pielęgnacyjny, który stosuje się po zakończeniu procesu formowania. Dzięki temu cięciu do owoców będzie docierało zdecydowanie więcej światła, przez będą dorastały do większych rozmiarów i szybciej dojrzewały. Na tym etapie usuwa się także gałęzie, które się krzyżują oraz zbędne przyrosty jednoroczne.
  • przycinanie interwencyjne - to ostatnie cięcie, które wykonuje się, gdy na gałęziach drzew zaczną ujawniać się objawy żerowania szkodników lub objawy chorób grzybowych. Należy usunąć wszystkie gałęzie, które zostały zainfekowane i zastosować środki ochrony roślin. Po cięciu stosuje się maść ogrodniczą, by zminimalizować zagrożenie chorobami grzybowymi.
Narzędzia ogrodnicze muszą być dobrze naostrzone, by nie szarpały roślinnej tkanki
Narzędzia ogrodnicze muszą być dobrze naostrzone, by nie szarpały roślinnej tkanki123RF/PICSEL

Jak przycinać stare drzewa owocowe?

Stare drzewa na ogół mają bardzo dużą i nadmiernie rozbudowaną koronę. W pierwszym etapie przycinania należy ją skrócić. Na wstępie przeprowadza się cięcie sanitarne, podczas którego usuwane są pędy noszące oznaki chorób.

Następnie przechodzi się do wycinania pędów drzewa owocowego, które wrastają do środka korony i się krzyżują. Ostatnim etapem odmładzania starego drzewa owocowego jest przerzedzenie pędów bocznych i pozbycie się połamanych gałęzi.

Ten sposób przycinania odmładzającego stosuje się w przypadku starych drzew owocowych, takich jak jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie oraz czereśnie.

Jak przycinać gałęzie drzew owocowych?

Pierwsze cięcie drzew owocowych należy przeprowadzić od razu po posadzeniu, czyli w większości przypadków na wiosnę. Drzewka z samym przewodnikiem, które nie mają rozgałęzienia, trzeba przyciąć na wysokość 70-90 cm. W przypadku rośliny rozgałęzionej tniemy wszystkie pędy boczne, które znajdują się poniżej 50 cm, a pozostałe skracamy o 1/3 ich długości. Sam przewodnik należy skrócić na wysokość 30-40 cm, przycinając ukośnie nad pąkiem.

Cięcie gałęzi drzew owocowych należy wykonywać pod kątem 45 stopni. Ważna zasada mówi także, że cięcie drzew owocowych trzeba wykonywać za obrączką, zwaną także zgrubieniem nasadowym. Dzięki temu sprawimy, że roślina lepiej rozwinie się na wiosnę. Istotna jest także sama długość skracania gałęzi. W zależności od odmiany, cięcie drzew owocowych powinno doprowadzić do skrócenia maksymalne 2/3 długości gałęzi.

INTERIA
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas