Kiedy i jak przycinać drzewa owocowe? To bardzo ważne

Przycinanie drzew owocowych. Kiedy należy wykonać ten zabieg? Jak to zrobić prawidłowo?
Przycinanie drzew owocowych. Kiedy należy wykonać ten zabieg? Jak to zrobić prawidłowo?123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

  • koniec zimy (od stycznia do marca) - grusza, jabłoń, nieszpułka, pigwa, śliwa, porzeczka;
  • wiosna - brzoskwinia, morela, orzech włoski;
  • lato (po zbiorach owoców) - czerecha, czereśnia, wiśnia, malina, winorośl.

Zobacz również:

    Jak przyciąć drzewa owocowe?

    • przycinanie formujące - wykonuje się w celu uzyskania odpowiedniego kształtu drzewa owocowego. Cięcia dokonuje się przez trzy lata po posadzeniu drzewa. Zabieg ten polega na usunięciu gałęzi rosnących poziomo, do środka lub do dołu.
    • przycinanie prześwietlające - to zabieg pielęgnacyjny, który stosuje się po zakończeniu procesu formowania. Dzięki temu cięciu do owoców będzie docierało zdecydowanie więcej światła, przez będą dorastały do większych rozmiarów i szybciej dojrzewały. Na tym etapie usuwa się także gałęzie, które się krzyżują oraz zbędne przyrosty jednoroczne.
    • przycinanie interwencyjne - to ostatnie cięcie, które wykonuje się, gdy na gałęziach drzew zaczną ujawniać się objawy żerowania szkodników lub objawy chorób grzybowych. Należy usunąć wszystkie gałęzie, które zostały zainfekowane i zastosować środki ochrony roślin. Po cięciu stosuje się maść ogrodniczą, by zminimalizować zagrożenie chorobami grzybowymi.
    Narzędzia ogrodnicze muszą być dobrze naostrzone, by nie szarpały roślinnej tkanki
    Narzędzia ogrodnicze muszą być dobrze naostrzone, by nie szarpały roślinnej tkanki123RF/PICSEL

    Jak przycinać stare drzewa owocowe?

    Jak przycinać gałęzie drzew owocowych?