Tak pozbędziesz się robaków z grzybów
Jesień to zdecydowanie ulubiona pora roku dla miłośników zbierania grzybów. To właśnie wtedy polskie lasy obfitują m.in. w pyszne maślaki, podgrzybki, borowiki czy kurki. Niestety często bywa i tak, że po powrocie do domu z koszem pełnym grzybów, okazuje się, że część z nich jest robaczywa. Istnieje jednak sposób na szybkie wypędzenie z grzybów niechcianych przez nas gości. Wystarczą dwa składniki, które każdy ma w swojej kuchni.
Grzybobranie w Polsce ruszyło pełną parą. Nasi rodacy uzbrojeni w koszyki, wiadra i nożyki, ruszyli do lasów w celu poszukiwania grzybów, które następnie są suszone, marynowane lub smażone. Uwielbiamy smak grzybów pod przeróżnymi postaciami, dlatego nie ma w tym nic dziennego, że tak chętnie wielu z nas je zbiera.
I choć samo spacerowanie po lesie i wypatrywanie dorodnych okazów grzybów należy bez wątpienia do przyjemności, to już obieranie grzybów i wycinanie z nich fragmentów, w których zamieszkują robaki, bywa frustrujące.
Mamy jednak dobrą wiadomość - istnieje szybki i prosty sposób na pozbycie się robaków z grzybów. Nie musimy wcale przyglądać się dokładnie każdemu okazowi z osobna, skrupulatnie wycinając kawałki kapelusza, w których zamieszkali niechciani przez nas goście.
Czytaj także: Wskazali raj dla grzybiarzy!
Jak szybko pozbyć się robaków z grzybów?
Grzyby, w których zauważmy robaki lub mamy podejrzenia co do ich występowania, wsypujemy do większej miski, a następnie całość zalewamy wodą i wsypujemy do środka sól. Grzyby moczymy przez kilka lub kilkanaście minut, do momentu, aż robaki same zaczną wychodzić z grzybów. Po tym czasie grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, pozbywając się z miski robaków.