Kiełki lucerny: Właściwości i sposób jedzenia

Lucerna posiada wiele witamin oraz składników mineralnych
Lucerna posiada wiele witamin oraz składników mineralnych123RF/PICSEL

Co zawierają kiełki lucerny?

Dlaczego warto jeść kiełki lucerny?

Lucerna nadaje się do sałatek, kanapek oraz zup
Lucerna nadaje się do sałatek, kanapek oraz zup123RF/PICSEL
  • wspomaga pracę układu pokarmowego - lucerna przydaje się szczególnie podczas zaburzeń trawienia. Pomaga usunąć wzdęcia oraz stymuluje apetyt. Kiełki lucerny działają przeczyszczająco i moczopędnie,
  • zmniejsza insulinooporność - w diecie każdego cukrzyka powinna znaleźć się lucerna. Dlaczego? Substancje zawarte w tej roślinie stabilizują poziom cukru we krwi oraz zmniejszają insulinooporność,
  • to silny antyoksydant - zawarta w kiełkach lucerny witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jej głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników. Witamina C wzmacnia też układ odpornościowy oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jak uprawiać kiełki lucerny?

  1. Trzeba przygotować litrowy słoik oraz gumkę i gazę.
  2. Następnie należy wsypać dwie łyżki nasion lucerny do słoika i zalać kilkucentymetrową warstwą wody, a potem przykryć gazą i owinąć ją gumką recepturką.
  3. Codziennie rano należy odcedzać nasiona przez gazę i dolewać do nich świeżą wodę, następnie dokładnie wypłukać i ponownie odlać. Tę procedurę należy powtarzać dwa razy dziennie. Piątego lub szóstego dnia kiełki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jak dbać o kiełki lucerny?

Domowa kiełkownica - jak robić kiełki w domu?Interia DIYInteria DIY

Z czym je jeść?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?