Kiełki lucerny: Właściwości i sposób jedzenia

Skąd znane są nam kiełki lucerny? Roślina ta była już wykorzystywana przez naszych przodków oraz w medycynie ludowej. Jest powszechnie kojarzona jako roślina pastewna. Poleca się spożywanie jej kiełków ze względu na dużą zawartość witamin oraz niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas czy fosfor. Poniżej podpowiadamy, jak można spożywać kiełki lucerny oraz co zawierają.

Lucerna posiada wiele witamin oraz składników mineralnych
Lucerna posiada wiele witamin oraz składników mineralnych123RF/PICSEL

Co zawierają kiełki lucerny?

Warto na początku wspomnieć, czym jest lucerna. To roślina strączkowa, która osiąga do metra wysokości. Kwiaty lucerny mają kolor purpurowy, a jej kiełki lądują na stołach i mają swoje grono miłośników. Kiełki lucerny są cenione za posiadanie takich witamin jak A, K oraz z grupy B, a także soli mineralnych - potasu, żelaza, wapnia, fosforu. Ponadto kiełki lucerny zwierają dużo przyswajalnego białka oraz kwasów omega-3 i omega-6.

Dlaczego warto jeść kiełki lucerny?

Lucerna nadaje się do sałatek, kanapek oraz zup
Lucerna nadaje się do sałatek, kanapek oraz zup123RF/PICSEL

Kiełki lucerny mają szerokie zastosowania zdrowotne. Ze względu na swoje wartości odżywcze lucerna zwiększa witalność i poprawia kondycję organizmu. Ponadto:

  • wspomaga pracę układu pokarmowego - lucerna przydaje się szczególnie podczas zaburzeń trawienia. Pomaga usunąć wzdęcia oraz stymuluje apetyt. Kiełki lucerny działają przeczyszczająco i moczopędnie,
  • zmniejsza insulinooporność - w diecie każdego cukrzyka powinna znaleźć się lucerna. Dlaczego? Substancje zawarte w tej roślinie stabilizują poziom cukru we krwi oraz zmniejszają insulinooporność,
  • to silny antyoksydant - zawarta w kiełkach lucerny witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jej głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników. Witamina C wzmacnia też układ odpornościowy oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jak uprawiać kiełki lucerny?

Warto jest postawić na domową uprawę, gdyż kiełki z supermarketów nie zawsze mają dobrą jakość i po paru dniach nadają się do kosza. Oto kilka kroków, które opisują, jak uprawiać kiełki lucerny:

  1. Trzeba przygotować litrowy słoik oraz gumkę i gazę.
  2. Następnie należy wsypać dwie łyżki nasion lucerny do słoika i zalać kilkucentymetrową warstwą wody, a potem przykryć gazą i owinąć ją gumką recepturką.
  3. Codziennie rano należy odcedzać nasiona przez gazę i dolewać do nich świeżą wodę, następnie dokładnie wypłukać i ponownie odlać. Tę procedurę należy powtarzać dwa razy dziennie. Piątego lub szóstego dnia kiełki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jak dbać o kiełki lucerny?

W przypadku uprawiania kiełków lucerny należy pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze należy je podlewać dwa razy dziennie, jednocześnie odprowadzać nadmiar wody. Kiełkujące nasiona muszą mieć zapewniony dostęp do powietrza oraz miejsce, w którym nie będą narażone na bezpośrednie nasłonecznienie. Dojrzałe kiełki powinny być przechowywane w lodówce i raz dziennie powinny być płukane, aby dłużej zachowały swoją świeżość.

Z czym je jeść?

Kiełki lucerny świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, sałatek czy soków. Są ciekawym urozmaiceniem wielu dań, gdyż mają delikatny smak. Można jeść je na surowo, ponieważ w tej postaci zachowują najwięcej składników. Nadają się do codziennego spożywania. Można je również dodawać do past i kanapek oraz komponować na różne sposoby.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas