Koleżanki biorą ode mnie przepis na ten syrop. Potrzebujesz tylko purée

Znany scenariusz, prosto z życia wzięty: otrzymaną dynię przerobiłam na puree. Co dalej? Na skomplikowane wypieki brakuje czasu, a i wyrzucić szkoda. Na szczęście znalazłam dwa genialne, szybkie i proste przepisy: na gofry i syrop dyniowy do kawy. Ten drugi robi furorę wśród moich przyjaciółek.

Puree z dyni to podstawa większości przepisów na dyniowe przysmaki
Puree z dyni to podstawa większości przepisów na dyniowe przysmakiOlga Klameckaarchiwum prywatne

Moja serdeczna koleżanka podarowała mi piękną, pękatą dynię. Głupio było odmówić, choć zupełnie nie miałam pomysłu, co z nią zrobić. Najpierw pomyślałam, że będzie idealna jako ozdoba na halloween, ale po spojrzeniu w kalendarz wiedziałam, że może do tego czasu nie przetrwać w dobrej kondycji. Wieczorem postanowiłam więc przygotować z niej mus, czyli tzw. purée z dyni, które może być bazą do wielu wypieków i dań, a przy tym można je mrozić, by zasmakować w dyni o dowolnej porze roku.

Jak zrobić purée z dyni?

Puree z dyni
Puree z dyniOlga Klameckaarchiwum prywatne

Przygotowanie:  

  1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
  2. Wydrążyć z niej pestki.
  3. Upiecz w 180 stopniach przez 40 minut.
  4. Gdy ostygnie, miąższ oddziel od skórki.
  5. Zblenduj na gładką masę.

Gdy już wszystko zrobiłam... klops. Uświadomiłam sobie, że zostałam z miską świeżego purée z dyni, z którym zupełnie nie wiedziałam, co począć. Oczywiście, mnogość przepisów na dyniowe chlebki czy ciasta zalewa dziś internet, ale w moim domu brakuje amatorów ciast. Byłam zmuszona wytężyć umysł i wykorzystać dobrodziejstwo pomarańczowego musu w inny sposób, mianowicie: upiekłam na jego bazie dyniowe gofry i zrobiłam syrop dyniowy typu pumpkin spice idealny do jesiennej kawy jak z sieciówkowej kawiarni, ale nadający się także na przykład do naleśników. Spróbujcie, a nie pożałujcie!

Przepis na gofry dyniowe

Gofry dyniowe z syropem klonowym i świeżymi figami bez problemu przygotujesz w domu
Gofry dyniowe z syropem klonowym i świeżymi figami bez problemu przygotujesz w domuOlga Klameckaarchiwum prywatne

Składniki: 

  • półtorej łyżki purée dyniowego 
  • 2 jaja 
  • 150 g mąki 
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżki) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 60 ml mleka 
  • 50 ml oleju 

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować robotem kuchennym do uzyskania gęstej, gładkiej masy. 
  2. Wykładać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia się i uzyskania na wierzchu chrupiącej warstwy. 

Takie gofry warto podać z bitą śmietaną i posypać cynamonem lub ułożyć na nich owoce i polać syropem klonowym.

Przepis na dyniowy syrop pumpkin spice

Syrop dyniowy pumpkin spice smakuje obłędnie dodany do kawy, ale możesz go wykorzystać także do naleśników
Syrop dyniowy pumpkin spice smakuje obłędnie dodany do kawy, ale możesz go wykorzystać także do naleśnikówOlga Klameckaarchiwum prywatne

Składniki:  

  • szklanka cukru 
  • szklanka wody 
  • szklanka purée dyniowego 
  • łyżka cynamonu w proszku 
  • plasterek świeżego imbiru 
  • kilka goździków 
Syrop pumpkin spice można przechowywać w butelce lub słoiczku. Wytrzyma w lodówce kilka tygodni
Syrop pumpkin spice można przechowywać w butelce lub słoiczku. Wytrzyma w lodówce kilka tygodniOlga Klameckaarchiwum prywatne

Przygotowanie: 

  1. Wystarczy wszystko razem zblendować na gładko, przełożyć do garnka i gotować na średnim ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. 
  2. Potem już tylko przelewamy do słoików lub butelek (koniecznie przez gazę lub drobne sitko).

Gdy poczęstowałam przyjaciółki domowym pumpkin spice latte, natychmiast wzięły ode mnie przepis, by zrobić je w domu, a to dla mnie najlepsza rekomendacja i potwierdzenie, że mój dyniowy syrop jest lepszy niż te ze sklepowych półek.

"Na zdrowie": Dynie pasują do wszystkiegoInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas