Koper włoski przyniesie ulgę jelitom i żołądkowi. Ten napar jest jak balsam
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Koper włoski, inaczej fenkuł, to to roślina należąca do rodziny selerowatych. To niepozorne warzywo kryje w sobie moc, działającą szczególnie na nasz układ trawienny. Dlaczego warto pić z niego napar i jak go przygotować?
Wielka moc w niepozornej roślinie. Co zawiera koper włoski?
Fenkuł, czyli koper włoski wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji. Obecnie jednak jest uprawiany na całym świecie, w tym i w Polsce. Właściwości kopru włoskiego ceniły już od pokoleń nasze babki, które używały go jednocześnie jako przyprawę i... roślinę leczniczą.
Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza występowaniu Anetolu, fenchonu i estragolu, a błonnik także wpływa zbawiennie na nasze zdrowie.
Aby uzyskać korzyści z kopru włoskiego wystarczy sporządzić napar. Wystarczy zalać wrzątkiem 1-2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut.
Następnie odcedzić i pić przestudzony. Można także wykorzystać liście tej rośliny. Wówczas świeże liście zalewamy wrzątkiem i postępujemy tak samo, jak w przypadku nasion. Można pić 1-2 filiżanki dziennie.
Na jakie dolegliwości działa koper włoski?
Koper włoski to wszechstronna roślina, która może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim doskonale działa na układ trawienny. Łagodzi wzdęcia i niestrawność, poprawia apetyt, a także działa przeciwskurczowo, co może pomóc w łagodzeniu kolki jelitowej.
Polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ułatwia wykrztuszanie śluzu, pomocny przy kaszlu i przeziębieniach. Dzięki występowaniu anetolu, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe.
Niegdyś fenkuł wśród kobiet był uważany za cudowną roślinę. Może wspomagać regulację cyklu menstruacyjnego i łagodzić objawy menopauzy, a także był polecany na wspieranie laktacji u kobiet karmiących. Działa także moczopędnie, co może wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn.