Król wiosennego ogrodu. Bije na głowę róże i rododendrony

Oprac.: Magdalena Kowalska
Marzysz o efektownym, barwnym ogrodzie pełnym intensywnie pachnących kwiatów? Już teraz możesz posadzić jaskry azjatyckie, które nie bez przyczyny nazywane są wiosennymi różami. W zależności od odmiany mogą mieć pełne kuliste kształty, ale też przypominać klasyczne róże, kamelie lub maki. Sprawdź, jak sadzić i pielęgnować te wyjątkowe kwiaty.

Spis treści:
Jaskier azjatycki - wygląd i odmiany
Jaskier azjatycki to bylina bulwiasta pochodząca z Azji Mniejszej, naturalnie występuje także na górzystych terenach północnej Afryki. W zależności od terminu sadzenia kwitnie późną wiosną lub wczesnym latem. Osiąga 30-40 cm wysokości i charakteryzuje się pełnymi lub półpełnymi kulistymi kwiatami, które wydzielają intensywny przyjemny zapach. Dzięki różnym odmianom możemy cieszyć się barwami od jasnego różu, przez odcienie żółci i pomarańczy aż po intensywną czerwień, a nawet błękit.
Najpopularniejsze odmiany jaskra azjatyckiego:
- Jaskier azjatycki 'Aviv White' - kwiaty białe, pełne, z jasnozielonym środkiem;
- Jaskier azjatycki 'Elegance Orange' - kwiaty pomarańczowe, pełne, środki kwiatów są jasnożółte;
- Jaskier azjatycki 'Elegance White' - kwiaty białe, pełne, przypominające kamelie;
- Jaskier azjatycki 'Elegance Yellow' - kwiaty żółte, pełne, z delikatnie jasnozielonymi środkami;
- Jaskier azjatycki 'Mache Orange' - kwiaty koloru pomarańczowego, pełne, w typie kamelii;
- Jaskier azjatycki 'Mache Purple' - kwiaty fioletowe, pełne, przypominające kamelie;
- Jaskier azjatycki 'Mache Rose' - kwiaty różowe, pełne; w pełnym rozkwicie przypominają róże;
- Jaskier azjatycki 'Pon Pon Malva' - kwiaty różowe, cieniowane zielenią, pełne, przypominają pompony.
Jaskier azjatycki - kiedy sadzić?
W naszych warunkach klimatycznych jaskry nadają się do uprawy jedynie jako rośliny jednoroczne. Bardzo trudno uchronić je przed mrozami, a przechowywanie bulw w ziemi nie przynosi większego rezultatu. Jaskry nadają się do uprawy zarówno w gruncie, jak i w donicach. Przed sadzeniem bulwy należy moczyć w wodzie, a następnie umieszczać w niewielkich 5-centymetrowych dołkach. Najlepiej zachować 15 cm odstępu pomiędzy sadzonkami. Jaskry najlepiej sadzić w kwietniu, ale ze względu na coraz cieplejsze wiosny można to zrobić już na początku marca. Dzięki temu znacznie wcześniej będziemy mogli cieszyć się barwnym ogrodem.
Jaskier azjatycki - pielęgnacja
Jaskry preferują żyzne próchnicze gleby i nasłonecznione, osłonięte od wiatru miejsca. Dobrze, gdy gleba jest też przepuszczalna i lekko kwaśna. Rośliny należy podlewać dopiero kiedy pojawią się pierwsze liście. Podlewanie powinno być regularne, ale niezbyt obfite. Wraz ze wzrostem jaskrów warto je podwiązać, by uniknąć pochylania i łamania łodyg. Nawożenie preparatami wieloskładnikowymi zapewni długotrwałe kwitnienie. Jaskry nie są odporne na szarą pleśń czy mączniaka, dlatego warto zwracać uwagę na pierwsze objawy choroby i od razu wykonać niezbędne opryski. Jesienią po zaschnięciu liści zaleca się wykopanie bulw i przechowywanie ich (najlepiej w pojemnikach przysypane piaskiem) w pomieszczeniu w temperaturze 8-10 stopni.

Jaskier azjatycki - zastosowania
Jaskry azjatyckie cieszą się coraz większą popularnością, są ozdobą i urozmaiceniem każdego ogrodu czy rabaty. Nadają wiosenny żywy charakter i pięknie się prezentują na tle zielonych roślin. Idealnie nadają się do uprawy w pojemnikach - wyglądają lekko i elegancko. Warto wiedzieć, że jaskry są roślinami trującymi. Ich toksyczne składniki są jednak niebezpieczne wyłącznie po spożyciu.
Czytaj także: