Które krzewy owocowe można ciąć zimą? Zapewnij sobie obfite zbiory
Cięcie krzewów owocowych to ważny zabieg pielęgnacyjny, który warunkuje zdrowy wzrost oraz zadowalające plonowanie roślin. Podstawową kwestią pracy w ogrodzie jest wybór odpowiedniego terminu. Do tej pory nie przeprowadzałeś zimowego cięcia krzewów owocowych? Istnieją gatunki, które wymagają takiego właśnie traktowania. Podpowiadamy, jak zabrać się do pracy w ogrodzie, gdy wydaje się, że do wiosny jeszcze daleko.
Spis treści:
Kiedy przycinać drzewa owocowe zimą?
Wielu ogrodników do pracy zabiera się na przedwiośniu. Zabiegi pielęgnacyjne w postaci cięcia krzewów owocowych można jednak rozpocząć wcześniej - nawet pod koniec stycznia lub na przełomie stycznia i lutego. Dlaczego to dobry pomysł?
- Łatwiej będzie zapanować nad ogrodem czy sadem, zwłaszcza jeśli mamy dużą kolekcję owocowych okazów. Jeśli odpowiednio wcześnie zaczniemy pracę, bez nerwów zdążymy zająć się każdym egzemplarzem.
- Cięcie krzewów dobrze jest wykonywać w okresie spowolnienia procesów życiowych roślin. Wraz z nadejściem wiosny uruchomią pokłady energii potrzebnej do wzrostu, by nadrobić straty wynikające z zabiegu. W ten sposób minimalizujemy także ryzyko, że z ran przyciętych krzewów będą wydobywać się soki.
Nie wszystkie krzewy nadają się do cięcia zimą
Oczywiście, zimowe przycinanie roślin rządzi się kluczowymi zasadami. Beztroska w używaniu sekatora nie wchodzi w rachubę. Wykonywanie tego zabiegu "na zapas", by odciążyć terminarz wiosennych prac w ogrodzie, nie jest dobrym pomysłem. Do zimowego cięcia nadają się wyłącznie rośliny o dużej odporności na mróz. Należą do nich:
- agrest,
- czerwona porzeczka,
- aronia,
- rokitnik.
Na czym polega zimowe przycinanie krzewów owocowych?
Wybór tego terminu pobudzi rośliny do odbudowy i nadrobienia ubytków stworzonych w kontrolowany sposób. Wiosną ich mobilizacja do wypuszczania nowych liści i pąków będzie więcej niż zadowalająca. W sezonie letnim czekać cię będą obfite zbiory.
- Podczas zimowego cięcia krzewów należy skupić się przede wszystkim na usunięciu chorych, przemrożonych, przesuszonych i złamanych gałązek.
- Ważne jest również wyeliminowanie nadmiernie zagęszczonych pędów. Dzięki temu promienie słoneczne będą równomiernie docierać nawet do wewnętrznych partii krzewu.
- Co więcej, stykające i krzyżujące się pędy mogą prowadzić do wzajemnego uszkodzenia. Ubytki z kolei stają się szeroko otwartym przejściem dla szkodliwych bakterii i zarodników chorobotwórczych grzybów.
Ważne: Na przycinanie krzewów w ogrodzie wybierz dzień suchy i bezwietrzny, z temperaturą powyżej zera.
Jak przygotować narzędzia ogrodnicze?
Do przycinania krzewów najlepiej nadaje się ręczny sekator. Istotne, by był porządnie naostrzony. Dzięki temu nie poszarpie roślinnych tkanek, a powstała rana będzie mieć niewielką powierzchnię. To ważne w profilaktyce chorób grzybowych roślin.
Skoro o niej mowa, narzędzia używane w ogrodzie muszą być zdezynfekowane. Najprostszym sposobem jest zanurzenie ostrzy we wrzątku i dokładne wysuszenie. Dopuszczalne jest także użycie alkoholu - denaturatu albo spirytusu. Pamiętaj, by czyszczenia dokonywać za każdym razem, gdy przechodzisz do kolejnego krzewu. Dzięki temu znacząco zmniejszysz ryzyko przenoszenia drobnoustrojów z jednej rośliny na drugą.
Polecamy: