Lepiej jeść jajka na śniadanie czy na kolację? Odpowiedź zaskakuje

Karolina Iwaniuk

Oprac.: Karolina Iwaniuk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
3,1 tys.
Udostępnij

Jajka to niezwykle odżywcze produkty odzwierzęce, które mają wielu swoich zwolenników. Istniało wiele mitów na temat jaj i obawiano się ich nadmiernego spożycia. Teraz, kiedy już wiemy, że jajka można spożywać nawet codziennie, pozostaje pytanie, kiedy najlepiej dla naszego organizmu jest je jeść - rano czy wieczorem?

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko123RF/PICSEL

Bogactwo zamknięte w jajku. Dlaczego warto je jeść?

Kurze jajka smakują doskonale pod wieloma postaciami - gotowane na miękko i twardo, sadzone i pod postacią jajecznicy. Bez dodatku jajek często także trudno wyobrazić sobie makaron, czy ciasto. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i jak już wiadomo od dawna, są niezwykle zdrowe.

Wbrew przestarzałej wiedzy, jeżeli lekarz nie zaleci inaczej, to jajka możemy spożywać codziennie. Zarówno żółtko, jak i białko jajka, wpływają niezwykle korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Składniki, które zawiera kurze jajo, chronią przed anemią, miażdżycą, chorobą wieńcową i chorobami wzroku.

Czy jest jednak różnica, kiedy spożywamy jajka rano, czy wieczorem? Jeżeli tak, to kiedy najlepiej je jeść?

Ranek, czy wieczór? Kiedy spożywać jajka?

Jajka można spożywać o każdej porze dnia
Jajka można spożywać o każdej porze dnia 123RF/PICSEL

Jajka są dosłownie bombą odżywczą dla naszego organizmu i oferują wysokiej jakości białko, witaminy D i B12, cholinę i przeciwutleniacze, a wszystko to jest niezbędne dla zdrowia naszego mózgu, a także stanowi źródło energii i ogólnego dobrego samopoczucia.

Okazuje się, że jajka są dobrym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację, jednak wówczas możemy spodziewać się różnych efektów.

Spożywając jajka na śniadanie, dostarczamy białka, dodając sobie energii i pomagając w zaspokojeniu uczucia sytości, zmniejszając skłonność do podjadania przed drugim śniadaniem, czy obiadem. To także doskonałe źródło witamin i minerałów na dobry początek dnia.

Spożywając jajka z samego rana dodamy sobie energii na długie godziny.

Decydując się na jedzenie jajek na kolację z kolei pomoże nam zasnąć. Wszystko dzięki obecności w jajkach tryptofanu, który może pomóc w lepszym śnie. Dodatkowo spożywanie jajek na kolację doskonale sprawdzi się przy regeneracji i odbudowie mięśni, np. po intensywnym dniu lub treningu.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsiana
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1563
      Super
      relevant
      656
      Hahaha
      haha
      326
      Szok
      shock
      217
      Smutny
      sad
      222
      Zły
      angry
      116
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      3,1 tys.
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na