Lepiej jeść jajka na śniadanie czy na kolację? Odpowiedź zaskakuje

Jajka to niezwykle odżywcze produkty odzwierzęce, które mają wielu swoich zwolenników. Istniało wiele mitów na temat jaj i obawiano się ich nadmiernego spożycia. Teraz, kiedy już wiemy, że jajka można spożywać nawet codziennie, pozostaje pytanie, kiedy najlepiej dla naszego organizmu jest je jeść - rano czy wieczorem?

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko123RF/PICSEL

Bogactwo zamknięte w jajku. Dlaczego warto je jeść?

Kurze jajka smakują doskonale pod wieloma postaciami - gotowane na miękko i twardo, sadzone i pod postacią jajecznicy. Bez dodatku jajek często także trudno wyobrazić sobie makaron, czy ciasto. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i jak już wiadomo od dawna, są niezwykle zdrowe.

Wbrew przestarzałej wiedzy, jeżeli lekarz nie zaleci inaczej, to jajka możemy spożywać codziennie. Zarówno żółtko, jak i białko jajka, wpływają niezwykle korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Składniki, które zawiera kurze jajo, chronią przed anemią, miażdżycą, chorobą wieńcową i chorobami wzroku.

Czy jest jednak różnica, kiedy spożywamy jajka rano, czy wieczorem? Jeżeli tak, to kiedy najlepiej je jeść?

Ranek, czy wieczór? Kiedy spożywać jajka?

Jajka można spożywać o każdej porze dnia
Jajka można spożywać o każdej porze dnia 123RF/PICSEL

Jajka są dosłownie bombą odżywczą dla naszego organizmu i oferują wysokiej jakości białko, witaminy D i B12, cholinę i przeciwutleniacze, a wszystko to jest niezbędne dla zdrowia naszego mózgu, a także stanowi źródło energii i ogólnego dobrego samopoczucia.

Okazuje się, że jajka są dobrym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację, jednak wówczas możemy spodziewać się różnych efektów.

Spożywając jajka na śniadanie, dostarczamy białka, dodając sobie energii i pomagając w zaspokojeniu uczucia sytości, zmniejszając skłonność do podjadania przed drugim śniadaniem, czy obiadem. To także doskonałe źródło witamin i minerałów na dobry początek dnia.

Spożywając jajka z samego rana dodamy sobie energii na długie godziny.

Decydując się na jedzenie jajek na kolację z kolei pomoże nam zasnąć. Wszystko dzięki obecności w jajkach tryptofanu, który może pomóc w lepszym śnie. Dodatkowo spożywanie jajek na kolację doskonale sprawdzi się przy regeneracji i odbudowie mięśni, np. po intensywnym dniu lub treningu.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas