Masło zostaw, zrób smarowidło. Obowiązkowy punkt w menu sercowców

Czy może być coś pyszniejszego od kromki świeżego, chrupiącego chleba posmarowanego masłem? Wiele osób wierzy, że nie, bo to połączenie idealne i nawet nie mają zamiaru z tym dyskutować. Ale swoje zdanie zmienili ci, którzy odkryli różne smarowidła do pieczywa. Fakt, półki sklepowe już się od nich uginają, ale można je przygotować w zaciszu domowym w kilka chwil. W sieci można znaleźć masę przepisów, ale warto postawić na tę, którą robi się ze słonecznika. Warto wypróbować, bo nie tylko smakuje wybornie, ale nasze serce nam za smarowidło serdecznie podziękuje.

Pasta do chleba idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Pasta do chleba idealnie sprawdzi się na śniadanie. 123RF/PICSEL

Dlaczego warto zastąpić masło?

Czy trzeba rezygnować z masła? Oczywiście, że nie, o ile zjada się je w racjonalnych ilościach albo spożywa się sporadycznie. Choć dostarcza cennego dla organizmu białka, to trzeba również pamiętać, że to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który w długotrwałej perspektywie może podnosić ciśnienie oraz zatykający żyły i tętnice cholesterol. W takim razie można przerzucić się na margarynę. Co prawda, producenci wielu z nich dbają o to, aby zawierały cenne dla zdrowia substancje, np. nienasycone kwasy tłuszczowe, czy witaminy A i E. Zdarza się jednak również tak, że można kupić margaryny, które zawierają olej palmowy, a on w nadmiarze przyczynia się do pogorszenia stanu serca.

Trudno nam rozstać się z pajdą świeżego chleba? Warto przygotować smarowidło na bazie słonecznika. Ma inny, co prawda, smak, ale również interesujący, a poza tym całość jest po prostu zdrowa.

Jak zrobić smarowidło ze słonecznika?

Smarowidło do chleba ze słonecznika można przygotować w kilka chwil, ale wcześniej trzeba skompletować składniki. Oto one:

  • pół szklanki łuskanych pestek słonecznika,
  • pół łyżeczki soli,
  • pięć łyżek oleju lub oliwy.
  • dodatki do wyboru: czosnek, suszone pomidory, kapary, szczypior, pietruszka

Nasiona słonecznika wcześniej trzeba namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na kwadrans do ostudzenia. Po odsączeniu wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu albo kielichu blendera, a następnie zmiksować na gładką masę. Później wystarczy doprawić smarowidło pieprzem lubi innymi przyprawami i gotowe. Można całość przełożyć do słoika i zajadać wtedy, kiedy mamy na nie ochotę.

Dlaczego słonecznik? Oto mały skarb

Dlaczego warto sięgnąć po smarowidło ze słonecznika i zastąpić je masłem? Ponieważ to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A dba o wzrok oraz pomaga usunąć stany zapalne skóry. Natomiast witamina E, zwana "witaminą młodości" zapobiega powstaniu zmarszczek oraz ułatwia utrzymanie jędrności cery.

Najcenniejsze są jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy oraz sterole. One właśnie mogą obniżyć poziom cholesterolu w organizmie oraz obniżać ciśnienie krwi, czyli robią to, co jest korzystne dla serca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas