Mielony len niczym peeling dla jelit. Wprowadź do diety, a zobaczysz efekty
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Len, czyli siemię lniane, jest ceniony za swoje liczne korzyści zdrowotne. W sklepach zielarskich, czy aptekach jest do dostania w formie całej lub mielonej. Który z nich lepiej wybrać i dlaczego?
Dlaczego mielony len jest lepszy od całego?
Właściwości siemienia lnianego są znane w medycynie ludowej od dawien dawna. Picie naparu z tych niepozornych ziarenek sprawdza się do dziś. Jednak z biegiem lat odkryto, że można zmienić formę ziaren oraz sposób ich parzenia, by zadziałały jeszcze lepiej.
Całe nasiona lnu mogą przechodzić przez układ trawienny niezmienione, co ogranicza korzyści zdrowotne. Mielony len można łatwiej dodawać do różnych potraw, takich jak smoothie, jogurty, sałatki, płatki owsiane czy pieczywo, co sprawia, że jest bardziej praktyczny w codziennym użytku.
Siemię lniane w takiej formie ma także naturalne właściwości zagęszczające, dzięki czemu może być używany jako substytut jajek w wegańskich przepisach i jako naturalny zagęszczacz do zup, sosów i dressingów.
Co skrywa pod swoją łuską len?
Mielony len jest bogaty w błonnik, który wspomaga zdrowie układu trawiennego, reguluje wypróżnienia i może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. Jelita przeważnie doskonale reagują na mielony len, który wpływa pozytywnie na ich perystaltykę.
Błonnik rozpuszczalny zawarty w siemieniu lnianym działa jak prebiotyk, wspomagając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, a zdrowa mikroflora jelitowa jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego oraz dla ogólnego zdrowia.
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mogą pomóc w redukcji stanu zapalnego, a do tego jest jednym z najbogatszych źródeł lignanów, które mają właściwości antyoksydacyjne i mogą wspierać zdrowie hormonalne.
Dodatkowo lignany i kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne. Mogą one pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, co jest korzystne dla osób z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Jest również dobrym źródłem roślinnego białka, co jest ważne dla budowy i naprawy tkanek. Co istotne, napar z siemienia lnianego ma właściwości osłonowe dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Może tworzyć ochronną powłokę, która łagodzi podrażnienia i stany zapalne, co jest korzystne dla osób z wrzodami żołądka lub nadkwasotą.
Polecamy: