Na parafii będą zazdrościć. Błyszczą się jak sztabki złota
Kurkuma to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw, którą znajdziemy niemal w każdym sklepie. O jej wyjątkowości świadczą m.in. właściwości prozdrowotne, ale i farbujące, bowiem wystarczy już jej szczypta, by opuszki palców zmieniły barwę na żółtą. A skoro tak, to wspomnianą przyprawę z powodzeniem wykorzystamy do zrobienia złocistych pisanek.

Czego używać do barwienia jajek?
Sposobów na barwienie jajek jest mnóstwo. W zależności, jaki kolor chcemy nadać pisankom, należy sięgać po różne składniki. I tak oto kolor brązowy na skorupce jajka uzyskamy dzięki łupinom cebuli lub suszonym łupinom orzechów włoskich.
Z kolei gotując jajka w wodze z natką pietruszki, szpinakiem, zielonym zbożem, młodą trawą lub pokrzywą, zabarwimy je na kolor zielony. Pomarańczowa skorupka jajka? Dodaj marchew lub dynię. Natomiast jeśli chcemy, by nasze pisanki zrobiły się różowe, wówczas powinniśmy je gotować w rozcieńczonej wodzie z dodatkiem soku z buraka czerwonego.
Suszone jagody, kora dębu nadadzą skorupce barwy czerwonej. Podobny efekt uzyskamy dzięki kapuście czerwonej.
Jajka barwione kurkumą
Doskonałym sposobem na uzyskanie złocistego koloru pisanek, jest sięgnięcie po kurkumę. Ta żółta przyprawa, znana jest nie tylko ze swoich właściwości prozdrowotnych, ale i barwiących. Chcąc uzyskać lepszy efekt, należy dodać kilka składników, takich jak soda oczyszczona, ocet czy sól.
Składniki:
- 5 jajek,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 20 g kurkumy,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka soli,
- olej roślinny.

Do rondelka nalewamy wodę, dodajemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie mieszamy. W przygotowanym roztworze moczymy czystą ściereczkę i delikatnie przemywamy skorupki jaj. Kolejny etap to dokładne osuszenie skorupek za pomocą ręcznika papierowego.
Zobacz również:Idziesz z taką święconką do kościoła? Wstyd na całą parafię
Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy. Do rondelka wkładamy jajka i zalewamy je naszą miksturą z kurkumą. Dolewamy wodę, by jajka były przykryte i gotujemy przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy jajka w roztworze, aż całość ostygnie. Następnie jajka wyjmujemy na ręcznik papierowy i zostawiamy na kwadrans. Ostatni etap polega na nasmarowaniu jajek olejem, dzięki czemu będą doskonale błyszczeć.