Nadal u ciebie ląduje w koszu? Karygodny błąd! Jest pyszny i wspiera serce
Brokuły, a w zasadzie jego różyczki, można wykorzystywać na setki sposobów, a i tak ogranicza nas wyłącznie kulinarna wena. Co więcej, mało osób zdaje sobie sprawę, jak wdzięczne i wydajne jest to warzywo, ponieważ tak naprawdę, wszystkie części, jakie są dostępne w sklepie, można bez przeszkód jeść. Tym bardziej, warto skupić się na łodydze brokułu, na którą zazwyczaj pomysłu nie mamy. Zanim jednak wyląduje w koszu, warto dać jej szansę, bo naprawdę warto.

Jak smakuje łodyga brokułu?
Łodyga brokułu jest najtwardszą częścią tego warzywa, dlatego wielu z nas błędnie myśli, że jest niejadalna. Nic bardziej mylnego, ponieważ wystarczy odciąć różyczki tego warzywa, aby mieć całkiem solidny produkt, który zachwyci nas smakiem. Zanim jednak zabierzemy się za degustację, czas ją nieco przygotować. Wystarczy nożykiem pozbyć się zielonej i łykowatej skórki w taki sposób, aby zostawić sam jadalny i pyszny rdzeń (kremowa lub biała część wewnątrz).
Jak smakuje łodyga brokułu? Wielu osobom może przypominać kalarepę: dosyć wyrazista, o lekko kapustnym, ale pikantniejszym smaku.
Co zrobić z łodygą brokułu?

Jeśli smak kalarepy nam bardzo odpowiada, to łodygę brokułu można jeść na surowo: albo pokroić ją na mniejsze kawałki (paski lub kostkę), albo w całości i w takiej formie ją zjadać. Jeśli akurat taka wersja nam nie podchodzi do gustu, można słupki podawać z różnymi lekkimi sosami albo pastami warzywnymi. Łodygi brokułu można traktować bardzo uniwersalnie: świetnie komponują się w surówkach (wystarczy zetrzeć na tarce). Z takiego "odpadku" można zrobić naprawdę wiele rzeczy. Kiedy akurat nie mamy pomysłu, to można przygotować z nich warzywne placki, dodać do zupy albo zapiec w towarzystwie innych warzyw (np. ziemniaków, marchwi czy batatów).
Co można znaleźć w łodydze brokułu?

Okazuje się, że łodyga brokułu jest niesłusznie traktowana jako odpadek, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo ma takie same wartości odżywcze, co najczęściej zjadane różyczki. Co można w łodydze brokułu znaleźć? Przede wszystkim to prawdziwy rezerwuar witaminy C, która znana jest doskonale z tego, że poprawia naszą odporność, ale także może minimalizować ryzyko infekcji. Oczywiście, witamina C ma dla naszego organizmu o wiele więcej do zaoferowania, ponieważ np. uszczelnia naczynia krwionośne, co przekłada się na normalizację ciśnienia tętniczego krwi, ale także pomaga syntetyzować kolagen, a to sprawia, że wyglądamy młodziej.
Co jeszcze można znaleźć w łodydze brokułu? Na szczególną uwagę zasługują:
- potas - niezbędny, aby serce i układ krążenia działały bez zarzutu
- fosfor - bierze udział w mineralizacji kości i stawów, ale także wspiera pracę układu nerwowego
- wapń - podobnie jak fosfor, odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
- magnez - wspiera pracę mózgu i może minimalizować skutki przewlekłego stresu