Jak ugotować brokuły, żeby nie straciły koloru? Doświadczeni kucharze stosują trik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Brokuły pasują do rozmaitych dań. Upewnij się, że wiesz, jak je gotować
Brokuły pasują do rozmaitych dań. Upewnij się, że wiesz, jak je gotować123RF/PICSEL

Jak oczyścić brokuły? Prosty trik

Brokuły są bardzo zdrowe i smaczne
Brokuły są bardzo zdrowe i smaczne123RF/PICSEL

Dodaj do wody. Brokuły nie stracą kolory podczas gotowania

Jak gotować brokuły na parze?

  • Oczyszczone brokuły podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości, by ugotowały się równomiernie. Nie musisz rezygnować z przyrządzania twardszych od różyczek łodyg. Wystarczy, że pokroisz je na małe kawałki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Warzywa umieść na metalowym koszyku przeznaczonym do gotowania na parze lub sitku. Upewnij się, że brokuły nie mają styczności z wodą. Przykryj pokrywką.
  • Gotowanie brokułów na parze zajmuje 8-10 minut. Gdy będą gotowe, zahartuj je zimną wodą.
„Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsatPolsat