Nagminnie popełniasz ten błąd. Obciążone rury wystrzelą wodą w każdej chwili

Czym może skończyć się wlewanie oleju do zlewozmywaka?
Czym może skończyć się wlewanie oleju do zlewozmywaka?123RF/PICSEL

Dlaczego nie warto wylewać oleju do rur?

Gdzie wyrzucić zużyty olej?

Jak prawidłowo zutylizować zużyty olej?
Jak prawidłowo zutylizować zużyty olej?123RF/PICSEL

Jak ponownie wykorzystać olej po smażeniu?

  1. Był używany wyłącznie w temperaturze, która nie przekroczyła 190 st. C - to pozwoli uniknąć ryzyka spalenia tłuszczu przy ponownym użyciu;
  2. Nie został wcześniej zmieszany z żadnym innym tłuszczem, np. masłem czy oliwą - do smażenia najlepiej użyć tylko jednego rodzaju;
  3. Przecedzono przed ponownym wlaniem do garnka lub na patelnię - to kluczowy krok, który pozwala ekspresowo wyeliminować pozostałe jedzenie czy przypalone resztki;
  4. Przechowywano w szczelnie zamkniętej butelce, chłodzie i cieniu - tylko takie warunki uchronią używany olej przed ryzykiem zjełczenia.
Oleje roślinne. Nie każdy nadaje się do smażeniaINTERIA.TVInteria.tv