Najczęstsza pomyłka podczas gotowania ziemniaków. Tracą najcenniejsze walory

Gotowanie ziemniaków uważasz za jedną z najprostszych czynności kulinarnych? Można być zaskoczonym, że nawet tak oczywiste zadanie skrywa pewne pułapki i to już na początkowym etapie. Niejeden kucharz błąd popełnia jeszcze przed włączeniem kuchenki. Ziemniaki należy włożyć do zimnej czy gorącej wody? Drobiazg ma duże znaczenie.

Jak gotować ziemniaki?
Jak gotować ziemniaki?123RF/PICSEL

Ziemniak ziemniakowi nierówny

Istnieją liczne odmiany ziemniaków, które różnią się zastosowaniami kulinarnymi. Gdy zależy nam na ugotowaniu ziemniaków przed wyczarowaniem z nich mięciutkich pyz lub kopytek, lepiej wybierać mączyste kartofle. Planujemy zamienić je w efektowną i smaczną sałatkę? W takim przypadku lepiej sprawdzą się egzemplarze twarde o małej zawartości skrobi.

Zanim jednak przejdziemy do bardziej skomplikowanych zadań, musimy dowiedzieć się, jak ugotować ziemniaki, by zachowały pełnię swoich właściwości.

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?Interia.tv

Ziemniaki wrzucić do zimnej czy gorącej wody?

Na ten etap mało kto zwraca uwagę. Wielu z nas jest przyzwyczajonych do płukania kartofli po obieraniu, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i odruchowego wlewania do garnka zimnej wody. Okazuje się, że to spore nieporozumienie w kontekście poprawnego gotowania ziemniaków.

Warzywa powinny znaleźć się we wrzątku — podobnie jak czynimy z makaronem czy ryżem. Jaki jest tego powód? Ziemniaki wrzucone do wrzątku gotują się krócej, więc oszczędzamy sporo czasu podczas pracy nad upragnionym posiłkiem. Co istotniejsze, zachowują w ten sposób więcej składników odżywczych, na które składają się witaminy z grupy B (mowa przede wszystkim o B1 i B6), potas, fosfor, a także witaminy: A, C i K. Warto o tym pamiętać, mimo że ziemniaki zwykle nie są wymieniane na modnych listach uwzględniających superfoods.

Co dodać do gotowania ziemniaków, żeby smakowały jeszcze lepiej?

Gotowanie ziemniaków w osolonym wrzątku to kuchenny standard. Warto jednak mieć świadomość, że proste dodatki wrzucone do garnka poprawią smak kartofli. Do wody wlej około pół szklanki soku z cytryny. Brzmi zaskakująco?

W bardzo prosty sposób podkręcisz smak swojskiego kartfola
W bardzo prosty sposób podkręcisz smak swojskiego kartfola123RF/PICSEL

Dzięki temu składnikowi gotowane ziemniaki nie będą się rozpadać. Jednocześnie nie będą ciemnieć, zachowując apetyczną barwę. Sok z cytryny dodany do ziemniaków sprawia również, że zyskują ciekawszy, nieco egzotyczny posmak. Docenisz to, podając je do obiadowego dania głównego lub zamieniając je w sałatkę.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas