Najlepsze dla serca i jelit. Polacy wciąż ich nie doceniają

Oprac.: Magdalena Kowalska
Daktyle często mylone są z pestkowcami, ale tak naprawdę to jednonasienne jagody. I tak jak polskie jagody wykazują mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Są niezwykle zdrowe dla serca - regulują ciśnienie i obniżają poziom złego cholesterolu. Warto spożywać je też przy dolegliwościach trawiennych – to najlepszy naturalny lek na problemy z jelitami. Nie bez przyczyny daktyle nazywane są "chlebem życia". Sprawdź, jak najlepiej włączyć je do diety i ile dziennie można jeść daktyli.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle to owoce palmy daktylowej, uprawia się je w największych ilościach w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Zarówno świeże, jak i suszone wykazują wiele cennych właściwości. Zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, potas, a także silne przeciwutleniacze, które działają podobnie jak aspiryna. Choć wyglądem przypominają duże rodzynki, to bliżej im do suszonych śliwek. Okazuje się jednak, że są od nich o wiele zdrowsze.
Daktyle zdrowe dla serca
Daktyle korzystnie wpływają na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, ponieważ są źródłem naturalnych salicylanów. Wykazują więc właściwości podobne do aspiryny - rozrzedzają krew. Zmniejszają więc ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Dzięki dużej zawartości potasu daktyle regulują też ciśnienie tętnicze.
Daktyle najlepsze dla układu pokarmowego
Daktyle pomagają zobojętnić kwasy żołądkowe, więc są idealne dla osób zmagających się z nadkwasotą. Działają też zbawiennie na jelita - poprawiają perystaltykę i chronią przed zaparciami. Są niezastąpione przy zespole jelita drażliwego, ponieważ zawierają aminokwasy, które łagodzą objawy tego schorzenia.
Daktyle poprawiają samopoczucie
Daktyle zawierają sporo witamin z grupy B, które świetnie wpływają na układ nerwowy - wspomagają funkcje poznawcze, ułatwiają walkę ze stresem i poprawiają nastrój. W daktylach znajduje się też białko, dzięki któremu łatwiej się nam odprężyć i zasnąć. Z tego względu ten niezwykły przysmak polecany jest osobom zmagającym się z bezsennością i obniżonym nastrojem.

Jak włączyć daktyle do diety?
Daktyle są kaloryczne i zawierają dużo cukrów prostych, dlatego nie powinno się ich spożywać zbyt dużo. Optymalna ilość to 2-3 sztuki dziennie. To zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi deser. Daktyle można też dodawać do sałatek, płatków, jogurtów czy wypieków. Syropem z daktyli możemy też zastąpić cukier do herbaty czy kawy.
Kto nie powinien jeść daktyli?
Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego są niewskazane w diecie cukrzyków oraz kobiet zmagających się z cukrzycą ciążową. Daktyli powinny także unikać osoby z nieżytem żołądka i mające problem z wzdęciami.
Czytaj też: