Jajka. W jakiej formie są najzdrowsze?

Jajka często goszczą na stołach Polaków
Jajka często goszczą na stołach Polaków123RF/PICSEL

Jajko - symbol życia i wzorzec zawartości aminokwasów

"Na zdrowie": Wiśnie i czereśnie. Wiele łączy i dzieli, oba owoce warte grzechuPOLSAT GOInteria.tv

Żółtko jaj i kontrowersje wokół cholesterolu

Jaja w diecie dziecka

  • kwas arachidonowy (należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) - to on odgrywa kluczową rolę rozwoju ośrodkowego układu nerwowego niemowląt i warunkuje wzrost (należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3).

Jaja - uwaga alergia!

Jajka mogą być źródłem alergenów
Jajka mogą być źródłem alergenów123RF/PICSEL

W jakiej formie spożywać jajka?

Jajko na miękko i w koszulce - opcja najcenniejsza odżywczo

Warto wprowadzić jajka do diety
Warto wprowadzić jajka do diety123RF/PICSEL

Jajka smażone