Napój nazywany jest eliksirem długowieczności. Pij codziennie
Oprac.: Karolina Słodkiewicz
Kombucha to napój, który od tysięcy lat stosowany jest w medycynie naturalnej. Mimo swojej długiej historii w Polsce dopiero zaczyna zdobywać popularność. Ale czym tak naprawdę jest kombucha i na co pomaga? Wyjaśniamy, czy kombuchę można pić codziennie.
Spis treści:
Kombucha - co to jest i skąd pochodzi?
Kombucha to fermentowany napój stworzony na bazie słodkiej herbaty, które ma od 5 do 10 proc. cukru oraz grzybka SCOBY (z języka angielskiego Symbiotic Culture od Bacteria and Yeasts, czyli ''symbiotyczna kultura bakterii i drożdży"). SCOBY można znaleźć również pod nazwą grzybek japoński lub grzybek herbaciany.
Kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin. Receptura na fermentowany napój miała powstać w okolicach 220 roku p.n.e. W tym regionie Azji od ponad 2 tys. lat stanowi ważną część medycyny naturalnej. Z powodu swoich właściwości dla zdrowia zyskała miano eliksiru długowieczności.
Europejczycy zaczęli interesować się kombuchą intensywnie na początku XX wieku. W ostatnich latach ponownie powrócił trend na picie fermentowanej herbaty, a nawet samodzielne przygotowywanie jej.
Czy kombucha jest zdrowa? Właściwości
Kombucha jak najbardziej jest zdrowa. Regularne picie jej w odpowiednich ilościach przyniesie korzyści między innymi dla układu pokarmowego, układu krążenia czy odporności.
Dzieje się tak za sprawą jej cennego składu, który dostarcza kwasów organicznych, a w tym kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, szczawiowego. Poza tym kombucha to bogactwo witamin (C, A, B1, B2, B6, B12) oraz minerałów (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź).
Dzięki temu kombucha wykazuje właściwości wspierające jelita. Napój pozytywnie wpłynie na rozwój pożytecznych bakterii, które bytują w jelitach. To ograniczy szanse na pojawianie się szkodliwych patogenów. Do tego napój usprawni perystaltykę jelit, wymiatanie złogów i toksyn, przy tym zapobiegając zaparciom. To też wpłynie na zwiększenie odporności organizmu i poprawę samopoczucia.
Kombucha może przyczyniać się do obniżenia "złego" cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego krwi. Zarazem podwyższy poziom “dobrej" frakcji cholesterolu HDL. Zadba o serce i cały układ krążenia. Fermentowana herbata ma więc właściwości przeciwmiażdżycowe, ale także zapobiegnie rozwojowi takich chorób jak nadciśnienie, choroby niedokrwienne serca, żylna choroba zakrzepowo-zatorowa.
Regularne picie takiej herbaty zadba o wątrobę. Kombucha ma bowiem właściwości detoksykujące. Oczyści wątrobę z nagromadzonych toksyn i ułatwi wydalanie ich z organizmu. Wesprze ochronę narządu, pomoże go zregenerować po uszkodzeniach lub stanach zapalnych i zapobiegnie następnym.
Czy kombuchę można pić codziennie?
Kombucha może być pita codziennie. Regularne przyjmowanie jej do organizmu przyniesie najszybsze i najlepsze efekty dla zdrowia. Należy natomiast pamiętać, aby nie pić jej za dużo.
Picie kombuchy należy zaczynać od małych dawek, czyli od około 50 ml napoju dziennie. Po kilku dniach porcję zwiększamy do 125 ml na dzień. Taka ilość fermentowanej herbaty jest bezpieczna dla osoby zdrowej.
Dlaczego nie można pić dużo kombuchy?
Kombucha pita w za dużej ilości może przynieść niepożądane skutki, które negatywnie na nas wpłyną. Między innymi przekroczenie zalecanej dawki może wywoływać zgagę, refluks, podrażnienia żołądka. Zaburzona zostanie równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Mogą pojawić się biegunki i wzdęcia.
Do tego należy pamiętać, że kombucha zawiera mieszankę bakterii i drożdży. Ich duża ilość może doprowadzić do wzrostu bakterii oportunistycznych, wywołujących infekcje i osłabienie organizmu.