Nie jedz ich na diecie. Oto lista najgorszych owoców

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Mango
Mango 123RF/PICSEL

Czym różni się biały cukier od tego, który znajduje się w owocach?

O co chodzi z cukrem w owocach?

Rola cukru w owocach jest znacznie bardziej pozytywna niż w słodkich przekąskach
Rola cukru w owocach jest znacznie bardziej pozytywna niż w słodkich przekąskach 123RF/PICSEL

Duża zawartość cukru w owocach

  • Winogrona - 16 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Figa - 16 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Mango - 14 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Banany - 12 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Ananas - 10 g cukru w 100 gramach produktu.

Jak mądrze jeść owoce?

  • jedz owoce z umiarem i nie przesadzaj z ich ilością, szczególnie, jeśli lubisz te, które zawierają dużo cukru,
  • łącz owoce z innymi produktami, najlepiej białkowymi i tłuszczowymi. Dzięki posiłkowi składającemu się z garści orzechów, skrya i owocu dostarczysz sobie mnóstwo pozytywnych wartości odżywczych
  • jeśli jest taka opcja, to wybieraj owoce o mniejszej zawartości cukru, jak np. jabłka, maliny, truskawki czy jagody.
Te owoce posadzisz na balkonieINTERIA.PL