Nie tylko kurczak i indyk. Włącz do diety, a wesprzesz serce i zadbasz o sylwetkę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jakie chude mięso jest najlepsze?
Jakie chude mięso jest najlepsze? 123RF/PICSEL

Chude mięso - jakie to jest? Dietetycy zalecają włączenie go do codziennej diety

  • mięso wysokotłuszczowe - zawartość tłuszczu powyżej 25 proc. (np. boczek),
  • mięso tłuste - zawartość tłuszczu od 10 proc. do 25 proc. (np. kiełbasy, pasztety, wędzonki),
  • mięso niskotłuszczowe - zawartość tłuszczu od 3 proc. do 10 proc. (np. podroby),
  • mięso chude - zawartość tłuszczu poniżej 3 proc. (np. polędwica).
  • drób - pierś z kurczaka lub indyka bez skóry, udka z kurczaka i indyka bez kości i skóry.
  • królik - jedno z najchudszych mięs o wysokiej wartości odżywczej.
  • cielęcina - sznycel, łopatka, udziec.
  • wołowina - polędwica, rostbef, łopatka, mostek.
  • wieprzowina - schab, polędwiczki, szynka.

Dlaczego warto jeść chude mięso? Dostarcza cennych składników odżywczych

  • wspiera regenerację mięśni, szczególnie po wysiłku fizycznym,
  • utrzymuje uczucie sytości na dłużej, co pomaga w kontroli masy ciała,
  • bierze udział w procesach odpornościowych i wspomaga produkcję przeciwciał.
Chude mięso to nie tylko kurczak i indyk
Chude mięso to nie tylko kurczak i indyk123RF/PICSEL
  • gotowanie na parze lub w wodzie,
  • pieczenie w piekarniku bez dodatku tłuszczu,
  • grillowanie na patelni grillowej lub grillu elektrycznym,
  • duszenie z dodatkiem ziół i warzyw.
"Ewa gotuje": Filet z kurczaka w stylu capresePolsat