Reklama

Reklama

O czym świadczy kolor stolca? Przełamujemy tabu i wyjaśniamy

Choć normy kulturowe uczą nas, że fekalia i wydzieliny nie są tematami, na które wypada rozmawiać, nie zawsze warto przestrzegać tej zasady. Zarówno mocz jak i kał mogą być źródłem informacji na temat stanu zdrowia. W profesjonalny sposób analizują je laboratoria medyczne. Podstawowe symptomy możemy jednak rozpoznać samodzielnie, podczas wizyty w toalecie.

Jak powinien wyglądać zdrowy stolec?

Stolec zdrowego człowieka powinien mieć zwartą konsystencję i brązowy kolor. Za ten ostatni odpowiadają nie tylko resztki strawionego pokarmu, ale również substancja chemiczna - sterkobilina, będąca efektem rozkładu hemoglobiny.

Miernikiem zdrowia jest też to, jak często opróżniamy jelita. Zależy to oczywiście od ilości i rodzaju spożywanych pokarmów i płynów, aktywności fizycznej  oraz naszego wieku,  z badań wynika jednak, że większość zdrowych osób wypróżnia się od trzech razy dziennie do trzech razy w tygodniu. 

Zobacz również: Badania, które warto wykonać na koniec roku

Reklama

Zobacz również: Majtki na noc to zły pomysł. Sprawdź, dlaczego lepiej spać bez nich

Co oznacza zmiana koloru stolca?

Opisane powyżej warunki są stanem idealnym, a odstępstwa od nich nie należą do rzadkości. Co je powoduje?

Na kolor, konsystencję stolca oraz częstotliwość  wypróżnień, wpływać może codzienna dieta. Do najpopularniejszych produktów zmieniających kolor kału należą:

  • Szpinak i brokuły - barwią stolec na zielono
  • Dynia, marchewka, morele - barwią stolec na żółto
  • Jagody, jeżyny - barwią stolec na ciemny kolor

Na zmianę koloru stolca wpływają również spożywane przez nas suplementy diety. Dla przykładu suplementacja witaminy A skutkuje zabarwieniem stolca na kolor pomarańczowy, potasu - na kolor czerwony, węgiel aktywny zaś, barwi stolec na kolor czarny.

Jeśli jednak zmiany koloru stolca nie da się powiązać ze zmianami w diecie, może on być objawem negatywnych procesów zachodzących w organizmie. Szczególnie alarmujące jest czarne, zielone lub żółte zabarwienie kału.

Zobacz również: Domowe mikstury na odporność. Działają jak tarcza!

Co oznacza czarny kał?

Czarny, czy bardzo ciemny stolec, może być sygnałem świadczącym o krwawieniu z układu pokarmowego. Towarzyszy chorobom takim jak: owrzodzenie przełyku, żołądka i dwunastnicy, żylaki przełyku, zapalenie jelit.

Po zauważeniu zmiany koloru kału na czarny, warto wykonać tekst na obecność krwi utajonej (do nabycia w aptekach).

Czarny kał pojawia się również u osób nadużywających alkoholu.

Co oznacza zielony kał?

Zielony kał często pojawia się przy zatruciach pokarmowych (wtedy jednak często towarzyszą mu dodatkowe objawy, takie jak ból brzucha, mdłości, podwyższona temperatura), zespół jelita drażliwego czy alergie pokarmowe.

Co oznacza żółty/jasny kał?

Żółty stolec może być oznaką zaburzeń pracy trzustki, wątroby lub pęcherzyka żółciowego.  Często pojawia się również u osób spożywających nadmierne ilości tłustych potraw. Innymi przyczynami występowania żółtego stolca mogą być infekcja bakteryjna lub celiaklia.

Masz wątpliwości? Zapytaj lekarza

Obserwacja własnego organizmu jest ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej. Dostrzeżenie i reagowanie na niepokojące symptomy niejednokrotnie pozwala zdiagnozować chorobę na wczesnym etapie i wdrożyć odpowiednie leczenie. Poczynione w domu obserwacje i płynące z nich wnioski należy jednak skonsultować z lekarzem. On zinterpretuje je we właściwy sposób i zaleci ewentualną terapię.

Próby samoleczenia nierzadko mają fatalne konsekwencje.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy