Zdrowszy niż mintaj, smaczniejszy niż dorsz. Ryba ta wzmacnia odporność i wspiera tarczycę
W Polsce żyje wiele niedocenianych i mało znanych gatunków ryb, które Polacy często pomijają w swojej diecie. Wśród nich jest miętus pospolity — smaczna i zdrowa ryba o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jakie wartości odżywcze ma miętus i dlaczego warto go jeść?
Spis treści:
Miętus pospolity - mało znana ryba z polskich rzek
Miętus pospolity jest gatunkiem ryby słodkowodnej z rzędu dorszokształtnych.
Występuje w północnej i środkowej Europie, a także w północnej Azji i Ameryce Północnej. Jako że ma dość wysokie wymagania tlenowe i jest wrażliwy na zanieczyszczenia, najczęściej żyje w czystych rzekach, a także górskich potokach. Występuje również w zaporowych zbiornikach. Miętus żyje także w wodach słonych, gdzie najczęściej bytuje przy dnie.
Miętus pospolity ma wydłużone ciało pokryte lepką, śluzowatą skórą. Jego ubarwienie może być zróżnicowane — od brązowego po żółte, często z plamami i pręgami. Przeciętnie osiąga 60 cm długości i 2 kg wagi. Charakterystyczne dla tego gatunku są również: pojedynczy wąs na środku brody, a także spłaszczona głowa.
Jak smakuje miętus pospolity? Według niektórych jest dużo smaczniejszy niż dorsz
Mimo że miętus jest dość popularnym przysmakiem na Mazurach, ryba ta jest mało znana i dość rzadko gości na naszych stołach. A niesłusznie, ponieważ jest bardzo zdrowa, a także atrakcyjna w smaku.
Miętus ma białe, a także dość tłuste mięso. Często określane jest jako słodkie w smaku. Niektórzy porównują jego smak do dorsza, jednak według smakoszy, jest od niego znacznie smaczniejszy.
Oprócz smaku miętus doceniany jest również za brak ości bocznych. Dzięki temu rybę tę w prosty sposób oddzielimy od kręgosłupa, przez co jej mięso możemy wykorzystać w wielu różnych przepisach.
Miętus pospolity - wartości odżywcze
Miętus to bardzo zdrowa ryba, którą warto włączyć do codziennej diety. Znajdziemy w niej m.in.:
- białko,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12),
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- selen,
- cynk.
Wzmacnia organizm i wspiera tarczycę. Oto dlaczego warto go jeść
Miętus zawiera także wiele witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina A wzmacnia naturalną odporność oraz chroni przed chorobami oczu, w tym przed kurzą ślepotą. Witaminy z grupy B regulują produkcję hormonów, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają utrzymanie zdrowego serca oraz pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
Obecny w miętusie selen chroni organizm przed infekcjami. Poza tym, jako że pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, spożywanie miętusa może być korzystne dla osób z niedoczynnością tego gruczołu.
Z kolei cynk, będący silnym przeciwutleniaczem, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Działa on również bakteriobójczo.
Spożywanie miętusa jest korzystne, gdyż dostarcza naszemu organizmowi protein, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyspieszają regenerację tkanki mięśniowej. Z tego powodu mięso tej ryby powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie.
Pamiętajmy też, że białko jest istotnym składnikiem budulcowym włosów, skóry i paznokci, dlatego spożywanie miętusa przekłada się nie tylko na zdrowie, ale i urodę.
Miętus pospolity - kto nie powinien jeść tej ryby?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania ryb należy pamiętać, że niektóre osoby powinny usunąć je ze swojej diety. Chodzi w szczególności o osoby z alergią na ryby, nietolerancją histaminy, kobiety w ciąży, a także osoby z wysokim poziomem rtęci we krwi.
Pamiętajmy, że w przypadku przewlekłych problemów zdrowotnych przed włączeniem tej ryby do jadłospisu zaleca się konsultację z lekarzem.