Spożywaj o konkretnej porze. Jelita będą pracować na medal

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Kefir to fermentowany napój mleczny o ciekawej historii – powstał poniekąd z przypadku – i licznych właściwościach zdrowotnych. Docenia się nie tylko jego korzystny wpływ na zdrowie, ale też unikalny, nieco kwaskowaty smak. Zastanawiasz się, o jakiej porze pić kefir, by skorzystać z pełni jego walorów? Wbrew pozorom nie musi być typową propozycją śniadaniową.

Czy kefir na kolację jest zdrowy? Właściwości mogą cię zaskoczyć
Czy kefir na kolację jest zdrowy? Właściwości mogą cię zaskoczyć123RF/PICSEL

Pyszne i zdrowe dzieło przypadku. Jak powstał kefir?

Przyjmuje się, że kefir powstał na terenach Kaukazu, a do jego wytworzenia używano mleka krowiego, owczego i koziego. Hodowcy zwierząt, przechowując mleko w skórzanych workach, w pewnym momencie zauważyli, że produkt z czasem zmienia swoją konsystencję i staje się bardziej ziarnisty. Ciepły klimat i używanie tych samych naczyń bez ich gruntownego czyszczenia doprowadziły do fermentacji. Choć nie to było celem przechowywania mleka, udało się stworzyć produkt, który do dziś jest zachwalany przez dietetyków.

Niewiele osób wie, że kefir jest zdrowszy od zdecydowanie częściej wybieranego jogurtu naturalnego
Niewiele osób wie, że kefir jest zdrowszy od zdecydowanie częściej wybieranego jogurtu naturalnego123RF/PICSEL

Czy kefir jest zdrowy?

Mówiąc o właściwościach kefiru, przede wszystkim podkreśla się jego pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Sprzyja odporności, bardziej wydajnym procesom trawiennym i efektywnemu wchłanianiu substancji odżywczych. Między innymi z tych powodów kefir pojawia się w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, w tym profesjonalnych sportowców. Stanowi dobre źródło białka, sprzyjającego budowie i prawidłowemu działaniu mięśni.

Kefir na diecie odchudzającej. Kilogramy lecą w dół

Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy przejawia się również w redukcji wzdęć i regulowaniu rytmu wypróżnień. Kefir pobudza przemianę materii, dzięki czemu stosowanie diety redukcyjnej jest bardziej efektywne, a widoczne efekty odchudzania pozytywnie wpływają na morale osób podejmujących próby zrzucenia zbędnych kilogramów.

Czy kefir na noc jest zdrowy?

Produkty nabiałowe w pierwszym odruchu kojarzone są głównie jako materiał do zrobienia śniadania. O jakiej porze pić kefir? Okazuje się, że przysłuży nam się nie tylko o poranku. Wiele dobrego zrobimy dla swojego organizmu, spożywając kefir na noc — w porze kolacji.

Z racji tego, że jest bogaty w składniki odżywcze i wspomaga pracę układu trawiennego, wesprze ciało podczas nocnego odpoczynku, po którym wstaniemy zregenerowani i wypoczęci. Picie kefiru wieczorem sprzyja również szybszemu zasypianiu i poprawieniu jakości snu.

Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas