Odtrutka dla zatłuszczonej i przeciążonej wątroby. Pij każdego dnia
Szacuje się, że z przewlekłymi schorzeniami wątroby zmaga się w Polsce nawet 420 tys. osób. Spora część z nich jest niezdiagnozowana, a to grozi postępującymi dolegliwościami, łącznie z marskością wątroby, która jest zagrożeniem dla życia. Jakie funkcje pełni w naszym ciele wątroba i dlaczego może być przeciążona? Dowiedz się, jakie są objawy najczęstszych problemów z tym narządem i poznaj naturalne metody regeneracji i odtłuszczania wątroby.

Spis treści:
- Jakie funkcje pełni wątroba?
- Jak objawiają się schorzenia wątroby?
- Sześć najlepszych herbat i naparów regenerujących wątrobę
Jakie funkcje pełni wątroba?
Wątroba to kluczowy narząd odpowiadający za procesy metaboliczne i detoksykacyjne organizmu. Oczyszcza krew z toksyn, leków czy szkodliwych produktów przemiany materii. Magazynuje też glukozę i bierze udział w procesach trawienia - produkuje żółć odpowiedzialną za trawienie tłuszczów. Wątroba jest też naturalnym magazynem witamin i minerałów (A, D, K, B12, żelaza i miedzi), które uwalnia w zależności od potrzeb organizmu. Produkuje również białka krwi kluczowe dla procesów krzepnięcia.
Jak objawiają się schorzenia wątroby?
Choroby wątroby mogą długo nie dawać charakterystycznych objawów. Jednak ciężkostrawna dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i węglowodany proste, spożywanie alkoholu i zażywanie wielu leków mogą nadmiernie obciążać ten narząd. W ciągu wielu lat złych nawyków może nawet dojść do uszkodzeń komórek wątroby i coraz gorszego jej funkcjonowania. Dlatego należy zwracać uwagę na symptomy takie jak nawracające problemy trawienne (wzdęcia, naprzemienne biegunki i zaparcia, nudności czy nietolerancje pokarmowe), obrzęki nóg, dłoni i twarzy, świąd skóry, a także wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie lub nadmierną senność.
Sześć najlepszych herbat i naparów regenerujących wątrobę
Wątroba ma ogromne zdolności regeneracyjne - komórki tego narządu mogą się rozmnażać. Kluczowa jest jednak zmiana stylu życia - stosowanie lekkostrawnej i zbilansowanej diety, a także regularna aktywność fizyczna, która pobudza metabolizm i spala tkankę tłuszczową. Niezwykle pomocne są również herbaty i napary, które wspierają pracę wątroby i przyspieszają jej regenerację.
- Herbata z czarnuszki
Czarnuszka działa ochronnie na wątrobę i wspiera metabolizm tłuszczów, zmniejszając ryzyko zatłuszczenia narządów. Stosowana regularnie w połączeniu ze zdrową dietą sprzyja poprawie parametrów wątrobowych i profilu lipidowego. Herbata jest prosta w przygotowaniu - łyżeczkę nasion czarnuszki wystarczy zmielić w młynku lub moździerzu, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Do smaku można dodać miodu, najlepiej smakuje na gorąco.
- Herbata z karczocha
Herbatkę z ziela karczocha można pić 1-2 razy dziennie, najlepiej 20 minut przez posiłkiem. Cenna roślina zawiera cynarynę - substancję stymulującą wydzielanie żółci i oczyszczanie wątroby. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na narząd, pomaga też obniżać poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, chroniąc przed stłuszczeniem wątroby. Regularnie spożywana herbata z karczocha poprawia funkcjonowanie całego układu pokarmowo-trawiennego.

- Napar z ostropestu plamistego
Pozytywny wpływ ostropestu plamistego został udowodniony naukowo. Ziele zawiera cenną substancję bioaktywną - sylimarynę, która działa jak prawdziwy balsam na komórki wątroby - przyspiesza ich namnażanie i chroni przed uszkodzeniami, uszczelniając ich błony komórkowe. Napar z ostropestu pomaga neutralizować toksyny i jest niezastąpiony w łagodzeniu negatywnych skutków długotrwałego przyjmowania leków czy niezdrowej diety. Herbatkę ze zmielonych nasion ostropestu najlepiej pić przed posiłkami 2-3 razy na dobę.
- Herbata z kurkumą
Herbata z kurkumą to prawdziwa odtrutka dla przeciążonej wątroby. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i zwalcza przewlekłe stany zapalne. Pomaga chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami, wspomaga trawienie tłuszczów i obniża poziom trójglicerydów. W sklepach zielarskich można kupić gotową herbatę z kurkumą, ale można przygotować ją też samodzielnie - do zwykłej herbaty lub wody wsyp łyżeczkę kurkumy i dodaj szczyptę pieprzu. Do smaku warto dodać odrobinę imbiru i miodu.

- Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa nie działa bezpośrednio na wątrobę, ale znacznie ułatwia jej funkcjonowanie - działa rozkurczowo na drogi żółciowe i ułatwia przepływ żółci. Dzięki temu łagodzi objawy niestrawności i wzdęć, szczególnie po ciężkostrawnych i tłustych posiłkach.
- Mniszek lekarski
Herbata z mniszka lekarskiego podkręca metabolizm i działa żółciopędnie, wspierając wątrobę w usuwaniu toksyn. Jest szczególnie polecana przy wzdęciach i niestrawności - zmniejsza stany zapalne wątroby i chroni komórki tego narządu przed uszkodzeniami. Może być stosowany jako wsparcie w rekonwalescencji wątroby po wirusowym zapaleniu.