Orzeźwia, odchudza i wspomaga odporność. "Wiejską lemoniadę" uwielbiały nasze babcie

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Za oknem coraz cieplej, a lato zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym coraz częściej zastanawiamy się, jak szybko i bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Z pomocą przychodzi nam "wiejska lemoniada", która dodatkowo doskonale nawodni nasz organizm, a także pobudzi odporność. Czym jest ten prozdrowotny napój i jakie ma właściwości?

"Wiejska lemoniada" to napój idealny na gorące dni
"Wiejska lemoniada" to napój idealny na gorące dni 123RF/PICSEL

Czym jest "wiejska lemoniada"? Nasze babcie ją uwielbiały

"Wiejska lemoniada" to nazwa, którą stosujemy z przymrużeniem oka, ponieważ w składzie tego napoju nie znajdziemy żadnych cytryn. Jednakże nie wzięła się ona znikąd! Napój ten, podobnie jak lemoniada doskonale gasi pragnienie i poprawia samopoczucie.

Z tego powodu często spożywany był w trakcie prac polowych. Co ciekawe początkowo był napojem dla chłopstwa, jednak za czasów króla Władysława Jagiełły pojawił się na szlacheckich stołach. Dziś ponownie zaczynamy doceniać jego wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne.

Napój, o którym mowa to kwas chlebowy.

Kwas chlebowy — czym jest i jak powstaje?

Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji chleba z dodatkiem cukru i drożdży. Powstałe w ten sposób bakterie kwasu mlekowego sprawiają, że kwas chlebowy jest świetnym, naturalnym probiotykiem. Ma słodko-kwaśny smak z nutką goryczy oraz wyczuwalny aromat zbóż i pieczonego chleba.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie kawałków chleba i umieszczenie ich w naczyniu. Następnie dodaje się cukier, który będzie pożywką dla drożdży, będących naturalnymi organizmami fermentującymi. Rozkładają one cukier zawarty w chlebie, przekształcając go w kwas chlebowy i inne związki organiczne.

Naczynie z mieszanką zostawia się na określony czas w ciepłym miejscu, aby umożliwić drożdżom przeprowadzenie procesu fermentacji. Fermentacja trwa zazwyczaj od 2 do 3 dni, w zależności od preferowanego smaku i konsystencji kwasu chlebowego.

Przygotowanie kwasu chlebowego jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie kawałków chleba i umieszczenie ich w naczyniu
Przygotowanie kwasu chlebowego jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie kawałków chleba i umieszczenie ich w naczyniu123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić kwas chlebowy. To prawdziwa skarbnica zdrowia

Kwas chlebowy jest bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz dwóch witamin o właściwościach przeciwutleniających, 
  • witaminy E, która chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem, 
  • witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. 

Dodatkowo kwas chlebowy zawiera dwa minerały - cynk i selen, które także mają właściwości wzmacniające odporność.

Regularne spożywanie kwasu chlebowego wzmacnia odporność także poprzez obecność pałeczek kwasu mlekowego, które działają jak probiotyk, poprawiając zdrowie mikroflory jelitowej i wzmacniając zdolność organizmu do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kwas chlebowy można nazwać "porcją czystego zdrowia", ponieważ poprawia kondycję naturalnej mikroflory jelitowej, co przekłada się na usprawnienie przemiany materii i procesów metabolicznych. Jest zalecany w przypadku problemów z trawieniem, nadkwasotą oraz zespołem jelita drażliwego. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. 

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas