Najzdrowsze pieczywo na śniadanie. Zajadaj i obserwuj jak waga spada
Pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. By to było jednak nie tylko smaczne, ale również zdrowe, warto nieco dokładniej przyjrzeć się zawartości swojego talerza. A szczególnie pieczywa, które na niego trafia. Jaki chleb na śniadanie? Eksperci nie mają wątpliwości. Oto najzdrowsza propozycja.
Spis treści:
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem? Energia z rana to dopiero początek
Śniadanie to jeden z tych posiłków, którego w ciągu dnia nie wolno pomijać. Tuż po smacznie przespanej nocy dostarcza bowiem organizmowi odpowiedniej dawki energii do działania, eliminując tym samym ewentualne uczucie zmęczenia. Pomaga też utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi, dostarczając organizmowi niezbędnego źródła energii - węglowodanów.
Ponadto pożywne, regularnie spożywane śniadanie może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Osoby, które systematycznie, wraz z nadejściem poranka sięgają po pierwszy posiłek, mniej objadają się kolejno w ciągu dnia, znacznie łatwiej utrzymując swoją wagę. Przy okazji warto jednak zwrócić uwagę na produkty, które lądują na śniadaniowym talerzu.
Zobacz również: Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat
Jaki chleb na śniadanie? Eksperci doradzają
Pieczywo to jeden z tych produktów, którym najczęściej zajadamy się tuż po przebudzeniu. Warto jednak zwrócić uwagę na szczegóły. Eksperci alarmują, iż wszelkie słodkie drożdżówki to jeden z najgorszych wyborów w przypadku śniadania. Zawarte w nich skrobia i cukry gwałtownie podnoszą bowiem poziom cukru we krwi, mogąc w efekcie doprowadzić do uczucia znużenia czy bólów głowy. Sprawią również, że szybko zapragniemy sięgnąć po kolejną przekąskę.
Wybierając chleb na śniadanie warto dokładnie zapoznać się z jego składem. Dietetycy radzą, by pieczywo było obfite w probiotyki. Takim jest między innymi chleb na zakwasie - radzi dietetyczka Cristina Barrous w rozmowie z hiszpańskim magazynem "Vogue". W swoim składzie zawiera bowiem korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie kwasu mlekowego, a przyrządzany w procesie fermentacji nie powoduje zbyt mocnych skoków poziomu cukru we krwi.
Zobacz również: Chlebek keto Ewy Wachowicz. Banalny przepis na domowe pieczywo
Jakie najlepiej jeść pieczywo? Sięgaj po nie każdego poranka
Jednym z lepszych, według dietetyków, wyborów jest również ciemny chleb żytni. Ten w swoim składzie zawiera wiele zbawiennego dla układu trawienia błonnika, sprzyjając jednocześnie odchudzaniu. Eksperci radzą, by o poranku sięgać także po pieczywo wieloziarniste lub takie, które zawiera orzechy.
Przy okazji przygotowywania śniadania warto porzucić plany o kanapkach przyrządzonych na bazie białego chleba - szczególnie tego zamkniętego w plastikowych opakowaniach. Białe, pszenne pieczywo zawiera bowiem znacznie mniejsze ilości błonnika i minerałów, które usunięte zostały podczas obróbki ziarna.
Zobacz również: Dieta fit. Sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne posiłki