Najzdrowsze pieczywo na śniadanie. Zajadaj i obserwuj jak waga spada

Pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. By to było jednak nie tylko smaczne, ale również zdrowe, warto nieco dokładniej przyjrzeć się zawartości swojego talerza. A szczególnie pieczywa, które na niego trafia. Jaki chleb na śniadanie? Eksperci nie mają wątpliwości. Oto najzdrowsza propozycja.

Jaki chleb na śniadanie? To pieczywo określa się mianem najzdrowszego
Jaki chleb na śniadanie? To pieczywo określa się mianem najzdrowszego123RF/PICSEL

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem? Energia z rana to dopiero początek

Śniadanie to jeden z tych posiłków, którego w ciągu dnia nie wolno pomijać. Tuż po smacznie przespanej nocy dostarcza bowiem organizmowi odpowiedniej dawki energii do działania, eliminując tym samym ewentualne uczucie zmęczenia. Pomaga też utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi, dostarczając organizmowi niezbędnego źródła energii - węglowodanów.

Ponadto pożywne, regularnie spożywane śniadanie może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Osoby, które systematycznie, wraz z nadejściem poranka sięgają po pierwszy posiłek, mniej objadają się kolejno w ciągu dnia, znacznie łatwiej utrzymując swoją wagę. Przy okazji warto jednak zwrócić uwagę na produkty, które lądują na śniadaniowym talerzu.

Jaki chleb na śniadanie? Eksperci doradzają

Pieczywo to jeden z tych produktów, którym najczęściej zajadamy się tuż po przebudzeniu. Warto jednak zwrócić uwagę na szczegóły. Eksperci alarmują, iż wszelkie słodkie drożdżówki to jeden z najgorszych wyborów w przypadku śniadania. Zawarte w nich skrobia i cukry gwałtownie podnoszą bowiem poziom cukru we krwi, mogąc w efekcie doprowadzić do uczucia znużenia czy bólów głowy. Sprawią również, że szybko zapragniemy sięgnąć po kolejną przekąskę.

Jakie najlepiej jeść pieczywo? Dietetycy radzą - ten rodzaj chleba jest najzdrowszy
Jakie najlepiej jeść pieczywo? Dietetycy radzą - ten rodzaj chleba jest najzdrowszy123RF/PICSEL

Wybierając chleb na śniadanie warto dokładnie zapoznać się z jego składem. Dietetycy radzą, by pieczywo było obfite w probiotyki. Takim jest między innymi chleb na zakwasie - radzi dietetyczka Cristina Barrous w rozmowie z hiszpańskim magazynem "Vogue". W swoim składzie zawiera bowiem korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie kwasu mlekowego, a przyrządzany w procesie fermentacji nie powoduje zbyt mocnych skoków poziomu cukru we krwi.

Jakie najlepiej jeść pieczywo? Sięgaj po nie każdego poranka

Jednym z lepszych, według dietetyków, wyborów jest również ciemny chleb żytni. Ten w swoim składzie zawiera wiele zbawiennego dla układu trawienia błonnika, sprzyjając jednocześnie odchudzaniu. Eksperci radzą, by o poranku sięgać także po pieczywo wieloziarniste lub takie, które zawiera orzechy.

Przy okazji przygotowywania śniadania warto porzucić plany o kanapkach przyrządzonych na bazie białego chleba - szczególnie tego zamkniętego w plastikowych opakowaniach. Białe, pszenne pieczywo zawiera bowiem znacznie mniejsze ilości błonnika i minerałów, które usunięte zostały podczas obróbki ziarna.

Met Gala 2024: Kwiaty i dekadencjaAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas