Oto najlepszy tłuszcz do smażenia jajecznicy. Zaskoczenie?

Jest pożywna, sycąca, smaczna i szybka w przygotowaniu. Jajecznica, bo o niej właśnie mowa, to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. Zanim jednak będziemy się nią zajadać, warto uświadomić sobie, na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę, by była najzdrowsza.

Na czym najlepiej smażyć jajecznicę?
Na czym najlepiej smażyć jajecznicę?123RF/PICSEL

Które jajka są najzdrowsze? Ugotowane na miękko, na twardo, czy w formie jajecznicy?

Chcąc przyswoić z jajek jak najwięcej wartości odżywczych, należy pamiętać, by poddać je odpowiedniej obróbce termicznej. Wysoka temperatura, np. podczas smażenia lub gotowania jajek, może pozbawić ich cennych dla naszego organizmu składników. Zatem, jak przygotować jajka, by stanowiły efektywne źródło witamin i minerałów podczas spożywania?

Popularny dietetyk dr Bartek Kulczyński, który prowadzi na platformie YouTube swój kanał, uważa, że pod względem zawartości poszczególnych składników, w tym witamin, związków mineralnych czy choliny, różnice są niewielkie i nieznaczące.

Dietetyk zaznacza, że spożywanie jajek ugotowanych na miękko wpływa na ich łatwiejsze trawienie. Lekkostrawna będzie również jajecznica przygotowana na parze lub na odrobinie masła i w postaci lekko ściętej. "Zbyt długie smażenie jajecznicy sprawi, że cholesterol obecny w jajkach, zostanie utleniony do szkodliwej, miażdżycorodnej formy" - mówi Kulczyński. Z kolei jedzenie jaj ugotowanych na twardo może przyczyniać się do bólu brzucha, zaparć i wzdęć.

Białko jajek poddanych gotowaniu - na miękko lub w formie lekko ściętej jajecznicy - wykazuje bardzo wysoką strawność na poziomie 91 proc., a strawność białka w jajkach surowych wynosi zaledwie 51 proc. - informuje dietetyk, powołując się na badania naukowe.

Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia jajecznicy
Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia jajecznicy123RF/PICSEL

Na czym smażyć jajecznicę?

Skoro wiemy już, że warto spożywać lekko ściętą jajecznicę, należy zadać sobie pytanie, jakiego rodzaju tłuszczu użyć do jej smażenia. Dietetycy wskazują na dwa produkty, a właściwie to na jeden, ale pod różnymi postaciami. Mowa o maśle.

Jajecznicę możemy usmażyć na maśle, ale musimy pamiętać, że ma ono niską temperaturę dymienia, zatem szybko może się przypalać, co bezdyskusyjnie negatywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jeśli chcemy usmażyć jajecznicę na maśle, powinniśmy wykonać ten proces jak najsprawniej i najszybciej, by masło nie osiągnęło wysokiej temperatury.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w przypadku smażenia jajecznicy, jest sięgnięcie po masło klarowane. Wówczas nie musimy się obawiać, że zbyt wcześnie takie masło zacznie się przypalać. Ponadto smażenie jajecznicy na maśle klarowanym wzbogaci nasz posiłek o maślany smak i aromat, co w przypadku jajecznicy jest nawet wskazane.

"Ewa gotuje": TacosPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas