Oto polskie superfoods. Wątroba i nerki pracują jak nigdy dotąd

Ugotowane buraki ułożone w białej misce, w tle widoczne pokrojone buraki i zielone liście.
Gotowane buraki są pyszne i zdrowe. Warto je włączyć do diety123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Burak powszechny, ale za rzadko wykorzystywany
  2. Czy buraki można jeść na surowo?
  3. Jakie właściwości ma burak czerwony?
  4. Co daje jedzenie buraków?
  5. Czy wszyscy mogą korzystać z buraków?
  6. Triki na buraki: warto je znać

Burak powszechny, ale za rzadko wykorzystywany

Zobacz również:

    Czy buraki można jeść na surowo?

    Zobacz również:

      Jakie właściwości ma burak czerwony?

      Kawałki buraków w zielonej misce na pierwszym planie, w tle pozostałe miski z pokrojonymi warzywami: plasterki cebuli, papryka, sałata.
      Buraki można jeść na wiele sposobów. Świetnie nadają się np. do sałatek123RF/PICSEL
      • - dba o odporność, elastyczność żył i tętnic oraz jędrną skórę,
      • - odpowiada ze wzrok, usuwanie stanów zapalnych oraz gojenie,
      • E - tzw. witamina młodości - wygładza skórę i ją regeneruje,
      • K - dba o krzepliwość krwi
      • z grupy B - wpływają korzystnie na pamięć, koncentrację oraz przemianę materii.

      Co daje jedzenie buraków?

      Burak ćwikłowy w całości oraz kilka plasterków buraka ułożonych na drewnianej desce do krojenia, całość na tle drewnianych desek.
      Buraki mają silne antyoksydanty, które np. pozbywają się toksyn z organizmu123RF/PICSEL

      Zobacz również:

        Czy wszyscy mogą korzystać z buraków?

        Triki na buraki: warto je znać

        Świeże buraki z liśćmi ułożone na drewnianym stole, ich czerwono-fioletowe korzenie i łodygi kontrastują z ciemnym tłem
        Kolor buraków można wzmocnić poprzez dodanie do potraw soku z cytryny123RF/PICSEL

        Zobacz również:

          Ręka kobiety z czerwonym lakierem na paznokciach sprawdzająca zegarek sportowy podczas ćwiczeń, w tle fioletowe hantle i mata do ćwiczeń.
          Poznaj sposoby, dzięki którym ruch stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie obowiązkiemCanva ProINTERIA.PL
          "Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat