Oto sprzymierzeńcy odchudzania. Rozgrzewają i poprawiają trawienie. Zajadaj bez obaw o wagę
Komponowanie diety odchudzającej bywa niemałym wyzwaniem. Wiele osób obawia się, że posiłki staną się nijakie i mdłe, a do tego będzie trzeba pogodzić się z ciągle towarzyszącym uczuciem głodu. Na szczęście to tylko mity, a właściwie zbilansowane dania będą smaczne, odżywcze i sycące. Na prowadzenie w tej kategorii wysuwają się zupy. Sprawdzają się o każdej porze roku.
Spis treści:
Dlaczego zupa na odchudzanie to dobry wybór?
Podejmując decyzję o przejściu na dietę, należy zweryfikować swoje nawyki żywieniowe. Początkowo tworzenie urozmaiconego menu bywa trudne, dlatego warto wziąć pod uwagę umieszczanie zup w codziennym jadłospisie. Wspaniale rozgrzewają w chłodne dni, ale nie jest to jedyny powód, przez który stają się sprzymierzeńcem podczas odchudzania.
To potrawy, które mogą zawierać dużą ilość składników odżywczych, a jednocześnie mało kalorii. Zupa to świetny sposób na włączenie do dań większej ilości warzyw. To sprytny patent dla osób, które nie przepadają lub nie są przyzwyczajone do smaku surowej zieleniny. Warzywa nie tylko poprawiają trawienie, ale są też wypełnione witaminami i minerałami, które pomagają stabilizować poziom cukru we krwi oraz panować nad apetytem.
Kolejnym ważnym składnikiem, który trzeba wziąć pod uwagę, przyrządzając zupę odchudzającą, jest białko — kluczowe dla redukcji wagi. Sprzyja uczuciu sytości i jest niezbędne dla utrzymania dobrej kondycji, gdy podejmujemy aktywność fizyczną.
Bez pośpiechu - bez przejadania się
Jedzenie zup dla zredukowania masy ciała działa również na podłożu psychologicznym. Sam posiłek trwa nieco dłużej i wymaga spokojnego posiedzenia przy stole. Mózg łatwiej rejestruje dostarczenie pożywienia, dzięki czemu czujemy się nasyceni i nie potrzebujemy dokładek. Zalet jedzenia zup podczas diety redukcyjnej jest wiele. Czas przejść do kuchni i zakasać rękawy.
Przepis na zupę z marchwi i kalafiora
Połączenie marchwi i kalafiora jest nie tylko smaczne, ale stanowi też bardzo dobre źródło witaminy C. Jest niezbędna dla odporności, więc infekcje nie staną nam na przeszkodzie w przestrzeganiu dietetycznych postanowień. Dodając do zupy jogurt, dostarczymy sobie również dodatkową porcję białka.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- ½ kalafiora,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 l warzywnego bulionu,
- ¼ szklanki jogurtu greckiego,
- garść pestek dyni,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: W garnku rozgrzej jedną łyżkę oliwy i wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj posiekane marchewkę oraz kalafior i drugą łyżkę oliwy, dopraw niewielką ilością soli. Dorzuć cynamon, kurkumę i pieprz, podsmażaj przez 5 minut. Wlej bulion warzywny, gotuj całość przez 30 minut. Po tym czasie warzywa będą miękkie. Sięgnij po blender i zmiksuj, uzyskując gładką zupę krem. Podawaj z jogurtem greckim i pestkami dyni.
Smaczna i treściwa zupa z jarmużu
Zawsze staraj się przygotowywać zupę z co najmniej dwoma różnymi warzywami. W tym przepisie pojawiają się: por o właściwościach obniżających ciśnienie krwi, jarmuż — cenne źródło witamy K oraz ziemniaki jako sposób na dostarczenie potasu.
Składniki:
- 2 duże pory,
- ½ kg ziemniaków,
- 1 pęczek jarmużu,
- 6 szklanek bulionu warzywnego,
- 2 szklanki mleka 2 proc.,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki koperku,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: W garnku rozgrzej masło, następnie dodaj posiekane pory i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż 5-7 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj całość na małym ogniu. Jarmuż rozerwij na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Wsyp koperek oraz przyprawy. Gotuj przez 15 minut, następnie wlej mleko i wymieszaj. Na koniec zmiksuj. Odżywcza zupa krem jest gotowa.
Zupa soczewicowa na długo zaspokoi głód
Rośliny strączkowe to kapitalny sposób na wzbogacanie menu białkiem roślinnym. Jest aromatyczna, gęsta i bez problemu zaspokoi nawet większy głód.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka czerwona (słodka lub pikantna).
Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę i podsmażaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj. Po maksymalnie dwóch minutach wsyp soczewicę oraz przyprawy. Smaż przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez około 10 minut.