Reklama

Reklama

Owoce, które warto jeść ze skórką

Obieranie owoców ze skórki przed zjedzeniem wciąż jest popularnym zwyczajem. Niektórzy uważają, że miękki miąższ jest po prostu smaczniejszy, inni obawiają się pozostałości pestycydów i środków konserwujących lub są przekonani, że twarda skórka może wywołać niestrawność. Czy rzeczywiście powinniśmy obierać owoce przed zjedzeniem? Czy jedzenie skórek jest zdrowe? Odpowiadamy.

 
Owoce takie jak jabłka, gruszki, winogrona, śliwki, nektaryny czy brzoskwinie mają jadalną skórkę i nie ma potrzeby ich obierania. Co więcej, warto zrezygnować z tego zwyczaju, ponieważ to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin i mikroelementów, które lepiej jest zjeść niż wyrzucić do kosza.

Jak przygotować owoce ze skórką do jedzenia?

Wszystkie owoce należy przed spożyciem dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich resztki pestycydów, bakterie, zanieczyszczenia, a nawet jaja pasożytów. Nie wystarczy tu pobieżne opłukanie, owoce myjemy bardzo starannie, pocierając całą powierzchnię skórki palcami.

Reklama

Najlepiej jest wybierać owoce z gospodarstw ekologicznych, niepoddane opryskom i niezanieczyszczone środkami konserwującymi. Te jednak również należy umyć przed jedzeniem.

Czytaj też: Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Owoce, które warto jeść ze skórką: Jabłka

Wiele osób obiera jabłka ze skórki, ponieważ często pokryte są one tłustą warstwą, którą trudno zmyć. Czym są pokryte? Jabłka wytwarzają naturalną warstwę wosku, która ma chronić owoc. Jabłka znajdujące się w sprzedaży są często pokryte dodatkową ochronną warstwą wosku jadalnego np. woskiem szelak lub carnauba. To bezpieczne substancje, których nie musimy się obawiać. Oczywiście jabłka, tak jak inne owoce należy najpierw dokładnie umyć.

Dlaczego warto jeść jabłka ze skórką? To właśnie w skórce i miąższu tuż pod skórką znajduje się największa ilość witamin. To także doskonałe źródło błonnika, który działa na nasze jelita jak miotełka. Skórka jabłka zawiera też foliany oraz fitosterole.

Owoce, które warto jeść ze skórką: Winogrona

Winogrona, zwłaszcza te o ciemnym zabarwieniu, warto jeść ze skórką. To doskonałe źródło antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Cenne substancje znajdują się nie tylko w skórce winogron, ale też w pestkach i liściach winogron.

Czytaj też: Winogrona jasne czy ciemne? Które wybrać?

Owoce, które warto jeść ze skórką: Gruszki

Skórka gruszek również zawiera cenne przeciwutleniacze i witaminy. Znajdują się w niej także substancje przeciwzapalne.

Owoce, które warto jeść ze skórką: Kiwi

Dla wielu osób może to być zaskoczeniem, ale włochata skórka kiwi jest całkowicie jadalna i jest dobrym źródłem błonnika. Tuż pod nią, podobnie jak w innych owocach, znajdują się największe pokłady witamin.

Owoce, które warto jeść ze skórką: Brzoskwinie

Skórka brzoskwiń tylko jest lekko mechata, ale nawet to powoduje, że wiele osób ją odrzuca. Tymczasem brzoskwinia pozbawiona skórki może stracić nawet niemal 50 proc. antyoksydantów. Skórka brzoskwini ma nie tylko wiele wartości zdrowotnych, ale i smakowych.

Jak jeść owoce ze skórką?

Niektóre osoby uważają, że skórka jest zbyt twarda i wolą sam miękki miąższ. Jest to w znacznym stopniu kwestia przyzwyczajenia, jednak, jeśli ktoś nie może przekonać się do jedzenia nieobranych owoców, może zastosować prosty trik i dodawać je do smoothie i zielonych koktajli. Zmiksowana skórka nie będzie przeszkadzać.

Kto nie powinien jeść owoców ze skórką?

Jedzenia owoców ze skórką nie zaleca się kobietom w ciąży, ze względu na ryzyko zakażenia toksoplazmozą. Również w diecie żołądkowej, np. przy refluksie, wrzodach i nadkwasocie, spożywanie owoców ze skórką nie jest wskazane. Należy w tym względzie przestrzegać zaleceń lekarza.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce ze skórką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy