Płatki owsiane gotowane, czy na surowo? Taka owsianka ma aż 300 kcal mniej

Płatki owsiane to jeden z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych, który cieszy się szczególną popularnością wśród osób dbających o zdrowie i właściwą dietę. Jednakże sposób ich przygotowania niekiedy budzi wątpliwości. Czy zawsze konieczne jest gotowanie płatków owsianych przed ich spożyciem?

Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Czy płatki owsiane trzeba gotować?123RF/PICSEL

Płatki owsiane to skarbnica zdrowia. Oto dlaczego warto je jeść

Płatki owsiane są jednym z najzdrowszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia pracę jelit. Poza tym znajdziemy w nich również niewielkie ilości białka oraz tłuszczów.

Płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak mangan, fosfor i magnez. Ich regularne spożywanie może pomóc nam w utrzymaniu stałej, zdrowej wagi oraz wzmocnić nasz układ odpornościowy. Dietetycy podkreślają, że mogą one również pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Ze względu na zawartość magnezu, płatki owsiane wzmacniają pamięć, koncentrację oraz pomagają w walce ze stresem. Doskonale sprawdzają się w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, ponieważ można je stosować od zewnątrz w formie maski czy peelingu. Domowej roboty kosmetyki z płatkami owsianymi mogą pomóc w nawilżeniu skóry i poprawie jej kondycji.

Czy przed spożyciem płatki owsiane należy gotować? Dietetyczka podkreśla ważną kwestię

Jednym z częstych pytań dotyczących przygotowania płatków owsianych jest to, czy przed spożyciem konieczne jest ich ugotowanie. Właśnie takie zapytanie dostała dietetyczka Karolina Topolska, która swojej odpowiedzi udzieliła na łamach portalu Medonet.pl.

Ekspertka opisała, że gotowanie płatków owsianych w wodzie lub na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów ich przygotowania, jednak może wpłynąć na zmiany w ich składzie odżywczym. Na przykład, według danych USDA, 100 g surowych płatków owsianych zawiera około 379 kcal, podczas gdy ta sama ilość ugotowanego produktu ma około 71 kcal.

Gotowanie ma jednak pewne minusy. Podczas obróbki termicznej dochodzi do znacznego zmniejszenia zawartości białka, a także błonnika pokarmowego.

Płatki owsiane po ugotowaniu mają o 300 kcal mniej!
Płatki owsiane po ugotowaniu mają o 300 kcal mniej!123RF/PICSEL

Płatki górskie, a błyskawiczne. Czy warto spożywać je na surowo?

W sklepach można znaleźć różne rodzaje płatków owsianych, w tym płatki górskie i błyskawiczne. Teoretycznie można spożywać je na surowo, jednak należy obserwować reakcję własnego organizmu, ponieważ niektóre osoby mogą odczuwać dyskomfort po ich spożyciu.

Pamiętajmy też, że surowe płatki nie są szczególnie atrakcyjne w smaku, a ich konsystencja (zwłaszcza tych górskich) jest twarda i mało przyjemna. Warto również zauważyć, że surowe płatki owsiane nie są niskokalorycznym produktem, ale są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Dlatego też warto chociaż chwilę je podgotować. Płatki górskie wymagają dłuższego gotowania, około kilkunastu minut, podczas gdy płatki błyskawiczne gotują się krócej, zazwyczaj kilka minut. Warto spożywać je z jogurtem z dodatkiem owoców i orzechów, dzięki czemu uzyskamy pełnowartościowy posiłek.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas