Podgrzewasz parówki w ten sposób? To błąd!

Parówki to często nieodłączny element śniadania i kolacji. Większość osób wyciąga je z lodówki, wrzuca do mikrofalówki lub do wody, czeka kilka chwil i gotowe. To jednak błąd! Podpowiadamy, czego unikać podczas ich gotowania.

Wyciągasz parówki z lodówki, a następnie wrzucasz je do garnka z ciepłą wodą? To błąd
Wyciągasz parówki z lodówki, a następnie wrzucasz je do garnka z ciepłą wodą? To błąd123RF/PICSEL

Polacy uwielbiają jeść na śniadanie parówki. Wielu zapomina jednak, jak prawidłowo je gotować. Nieprawidłowe gotowanie sprawia bowiem, że parówki nie są najzdrowszym wyborem,  gdyż niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Jak więc gotować je, by jak najmniej nam szkodziły?

Jak poprawnie gotować parówki?

Wyciągasz parówki z lodówki, a następnie wrzucasz je do garnka z ciepłą wodą? Mimo iż brzmi to normalnie, jest nieprawidłowym przyzwyczajeniem. Jedzenie nie straci swojego smaku, jednak popęka, przez co nie będzie prezentować się zbyt apetycznie. Aby poprawnie podgrzać parówkę, należy po wyciągnięciu w lodówki dać jej chwilę na "przyzwyczajenie się" do pokojowej temperatury. Dopiero w momencie, kiedy nie będą zimne, można wrzucić je na kilka minut do gorącej wody. W przypadku przygotowania parówek w mikrofali warto nastawić krótszy czas.

Parówki gotowane we wrzątku. To błąd

Gotowanie parówek we wrzątku to duży błąd. Zawierają one bowiem dużo soli peklujących, które pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe związki chemiczne. Nie zaleca się również pieczenia, smażenia oraz grillowania parówek.

Do popularnego sposobu gotowania parówek odniósł się kiedyś Robert Makłowicz. Podkreślił, że nie gotuje się ich w ogóle, a jedynie zagotowuje wodę. Gdy ta zacznie wrzeć, należy ją wyłączyć i dopiero wtedy włożyć do niej parówki.

Czy parówki są zdrowe?

Parówki należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych. To oznacza, iż produkuje się je z mięsa i innych surowców, które są bardzo drobno zmielone i mają jednolitą konsystencję, bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do składu parówek dodaje się przyprawy, a następnie poddaje obróbce cieplnej. Parówki są źródłem białka zwierzęcego i tłuszczu. Trzeba również pamiętać, iż zawierają dużo soli. Nie traktuje się ich jako źródła witamin czy składników mineralnych.

Które parówki są najlepsze?

Chcąc kupić parówki dobrej jakości w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na listę składników. Im będzie krótsza, tym większe prawdopodobieństwo, że wybierzemy naprawdę wartościowy produkt. Ważna jest również zawartość mięsa - w dobrych parówkach będzie go minimum 80 proc. W składzie absolutnie nie może znaleźć się mięso oddzielone mechanicznie.

W dobrych parówkach nie powinno być również: azotynów, stabilizatorów, fosforanów, glumanianu sodu, ekstraktu drożdżowego i innych wzmacniaczy smaku, maltodekstryny, przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Dobre parówki można także rozpoznać podczas ich jedzenia - są twardsze i bardziej zbite.

***

„Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas