Popularny mit obalony. Jajko w tej formie jest najzdrowsze
Oprac.: Joanna Leśniak
Dlaczego warto jeść jajka? Pod kruchą skorupką znajduje się skarbnica składników odżywczych o dobroczynnym wpływie na ludzki organizm. Duże pokłady białka, witamin i luteiny zapewniają prawidłowe funkcjonowanie różnorodnych procesów zachodzących w ciele. W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Na miękko czy na twardo? Czas gotowania ma w kontekście wartości odżywczych niebagatelne znaczenie.
Spis treści:
Jajka odzyskały dobre imię
Przez wiele lat w powszechnej świadomości funkcjonowało przekonanie, że jajka w diecie są źródłem "złego" cholesterolu, a ich spożywanie trzeba ograniczyć do minimum. Miały negatywnie wpływać na serce i cały układ krążenia.
Opinie te zostały jednak zweryfikowane przez naukowców, badających wpływ jajek na zdrowie. Okazało się, że dotychczasowe przeświadczenie było błędne. Tematem zajęli się między innymi badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health. Wykazano, że zawartość cholesterolu w jajkach nie przekłada się znacznie na cholesterol we krwi.
Co więcej, składniki odżywcze w jajkach sprzyjają pracy serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu. Badania wykazały, że jedzenie jednego jajka dziennie nie tylko nie zaszkodzi, ale może też przysłużyć się zdrowiu. Wyjątkiem są wyłącznie choroby przewlekłe, w tym cukrzyca, kiedy zasady żywieniowe należy indywidualnie konsultować ze specjalistą.
Towarzystwo jest ważne, czyli z czym jeść jajka?
Naukowcy podkreślili, że na spożywanie jajek trzeba spojrzeć z szerszej perspektywy. Nie można oceniać ich wpływu na zdrowie w całkowitym oderwaniu od reszty diety. Ważne jest bowiem to, z czym je łączymy. Trudno mówić o pozytywnym wpływie na zdrowie, jeśli jajka podamy z chrupiącym bekonem, tłustymi kiełbaskami i pieczywem tostowym.
Dużo lepszych efektów możemy się natomiast spodziewać, włączając do posiłku chleb pełnoziarnisty, warzywną pastę czy plastry awokado. Podczas posiłku każdy element ma znaczenie.
Które jajko jest zdrowsze — na twardo czy na miękko?
Walory smakowe to jedno, ale czy czas gotowania jajek ma znaczenie w kontekście składników odżywczych? Mimo że różnice wynoszą zaledwie kilka minut, rezultaty naszych kulinarnych poczynań mają diametralny wpływ na ich właściwości. Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe?
Wykazano, że obróbka jajek trwająca powyżej siedmiu minut może zmniejszać ich wartość nawet o połowę. Z tego względu za znacznie zdrowsze uznaje się jajka gotowane na miękko. Ścięte białko i płynne żółtko zachowują najwięcej zdrowotnych właściwości, dzięki którym możemy uznawać je za wartościowe uzupełnienie jadłospisu.
Dlaczego warto jeść jajka na miękko?
Wśród składników odżywczych znajdujących się w jajkach, wymienić należy luteinę. Wpływa korzystnie na wzrok, wspierając zachowanie ostrości widzenia przez długie lata. Jest to substancja wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, więc długie gotowanie jajek nie jest wskazane.
Pod skorupką znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminę A. W jesiennych i zimowych miesiącach włączenie jajek na miękko do diety okaże się dobrym pomysłem dla uniknięcia niedoborów cennej witaminy D. Dodatkowo zafundujemy sobie porcję:
- selenu
- żelaza
- fosforu
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Źródło: Harvard T.H Chan School of Public Health
Polecamy: