Post przerywany nie sprzyja urodzie? Nowe badanie wykazało, że spowalnia to wzrost włosów

Na temat pozytywnych i negatywnych skutków stosowania postu przerywanego przeprowadzono szereg badań. Naukowcy dowiedli m.in., że choć tego rodzaju dieta sprzyja utracie wagi i redukcji ryzyka cukrzycy typu 2, może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca. Chińscy uczeni odkryli tymczasem, że post przerywany niekorzystnie wpływa też na urodę, spowalniając wzrost włosów.

Jedna z najpopularniejszych diet może mieć skutki uboczne?
Jedna z najpopularniejszych diet może mieć skutki uboczne?123RF/PICSEL

Ta dieta ma same plusy? Niekoniecznie

Post przerywany polega na rezygnacji z przyjmowania pokarmów przez określony czas, po którym następuje okres normalnego spożywania posiłków, zwany okienkiem żywieniowym. Do niedawna był on jedną z najbardziej promowanych diet.

Rozmaici eksperci latami wskazywali niemal wyłącznie na korzyści, jakie może nam przynieść stosowanie takiego modelu żywienia. Liczne badania ujawniły, że okresowe poszczenie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, oczyszcza organizm, zwiększa odporność, a także niweluje stany zapalne, obniża poziom cholesterolu oraz redukuje ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Od pewnego czasu ze świata nauki docierają jednak niepokojące doniesienia na temat negatywnych skutków, jakie może wywołać post przerywany. Jedno z ostatnich badań, którego rezultaty zaprezentowano wiosną podczas konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wykazało, że stosowanie takiej diety zwiększa prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 91 proc.

Zbyt długie okresy powstrzymywania się od pokarmów mogą również prowadzić do niedokrwistości, problemów z trawieniem, nagłych spadków energii, bólów i zawrotów głowy oraz zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.

Uroda cierpi z powodu diety. Naukowcy dokładniej się temu przyjrzeli

Wypadające włosy mogą być skutkiem ubocznym diety zakładającej okno żywieniowe
Wypadające włosy mogą być skutkiem ubocznym diety zakładającej okno żywieniowe123RF/PICSEL

Do długiej listy skutków ubocznych przerywanego postu chińscy naukowcy dodali tymczasem kolejny. Zespół uczonych z Westlake University w Hangzhou przeprowadził badanie kliniczne z udziałem 49 zdrowych młodych dorosłych. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy.

U osób, które stosowały post przerywany, odnotowano o 18 proc. wolniejsze tempo wzrostu włosów względem członków grupy kontrolnej.

"Nie chcemy zniechęcać do stosowania tej diety, ponieważ wiąże się ona z wieloma korzystnymi efektami. Ważne jest jednak, aby mieć świadomość, że mogą wystąpić także efekty uboczne" - zastrzega dr Bing Zang, główny autor badania.

Wielu ekspertów potwierdza, że post negatywnie wpływa na kondycję włosów.

"U pacjentów, którzy szybko stracili na wadze, zwłaszcza dzięki poszczeniu, problem ten występuje dość często. Wynika to z zaburzenia naturalnego procesu wzrostu i wypadania włosów, który ma charakter cykliczny. Mechanizm ten obejmuje zmiany w regulacji hormonalnej oraz funkcjach komórek macierzystych w mieszkach włosowych" - wskazuje w rozmowie z serwisem "Medical News Today" Hans J. Schmidt, szef chirurgii bariatrycznej w Hackensack University Medical Center w New Jersey.

Witaminy niezwykle ważne w diecie. Jak niwelować wypadanie włosów?

Przy zdrowym odżywianiu rekomendowane jest poświęcenie uwagi na jakość jedzenia.
Przy zdrowym odżywianiu rekomendowane jest poświęcenie uwagi na jakość jedzenia.123RF/PICSEL

Dietetyczka Monique Richard podkreśla, że osoby stosujące post przerywany mogą do pewnego stopnia zniwelować jego szkodliwe dla urody skutki. Ważne jest, by w jadłospisie uwzględnić jak najwięcej naturalnych źródeł cennych mikroelementów, które wspierają prawidłowy wzrost włosów.

"Kluczowe są zwłaszcza witaminy A, C, D i E oraz witaminy z grupy B - kwas foliowy, biotyna i niacyna. Istotne są też minerały, takie jak żelazo, selen czy cynk. Warto więc wzbogacić dietę o szpinak, jarmuż i inne warzywa liściaste, a także regularnie jeść fasolę, paprykę, tłuste ryby oraz orzechy i nasiona" - podpowiada specjalistka.

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv
INTERIA.PL/ PAP Life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas