Prosty, kuchenny błąd może słono kosztować. Awaria to dopiero początek

Czy można włożyć ciepłe jedzenie do lodówki? Prosty błąd może słono kosztować
Czy można włożyć ciepłe jedzenie do lodówki? Prosty błąd może słono kosztować123RF/PICSEL

Jak powinno się układać produkty w lodówce? Półka ma znaczenie

  • Górna półka to miejsce, w którym temperatura wynosi około 8 st. C. To idealne stanowisko dla jogurtów, kefirów, śmietany, masła czy dżemów.
  • Środkowa półka przeznaczona jest dla produktów, które psują się nieco szybciej: serów, twarogów, wędlin czy gotowych dań, na przykład zup. Panująca tam temperatura wynosi bowiem 4-7 st. C.
  • Dolna półka to najzimniejsze miejsce w lodówce, gdzie panuje temperatura 2 st. C. To stanowisko skrojone dla produktów psujących się bardzo szybko: surowego mięsa i ryb.
  • Szuflady to to miejsce w lodówce, w którym wilgotność jest wyższa niż w pozostałych częściach chłodziarki. Panująca tam temperatura 10 st. C, w połączeniu z wilgocią, sprzyja przechowywaniu warzyw i owoców.
  • Drzwiczki, z chłodzeniem na poziomie 10-15 st. C, to idealne stanowisko dla jajek, soków w kartonach, mleka, ketchupu, musztardy czy olejów.

Czy można włożyć ciepły garnek do lodówki? Uważaj

Jak powinno się układać produkty w lodówce? Półka ma znaczenie
Jak powinno się układać produkty w lodówce? Półka ma znaczenie123RF/PICSEL
Jak powinna być dieta dla seniora?NewseriaNewseria Lifestyle/informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?