Przepis na ten bób jest hitem internetu. Lepiej spróbuj, nim skończy się sezon
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Bób, który pojawia się w sprzedaży od końca czerwca do końca sierpnia, jest jednym z ulubionych warzyw strączkowych Polaków. Najpopularniejszą wersją jego przygotowania jest ugotowanie go w osolonej wodzie. Ale bób oferuje o wiele więcej opcji, a te dwa przepisy w tym roku są hitem internetu.
Smażony bób. Pamiętaj o tym jednym triku
Choć bób smakuje doskonale w najprostszym wydaniu, czyli ugotowany w wodzie z odrobiną cukru i soli, to niekiedy możemy wykorzystać to warzywo na wiele sposobów.
Zobacz również:
Jak zrobić smażony bób? Wystarczy, że zagotujemy wodę, do której dodamy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru i do wrzątku wrzucimy, wcześniej umyty bób. W gotującej się wodzie powinien on spędzić dosłownie 5-6 minut, zwłaszcza jeżeli gotujemy drobny, młody bób.
Ważnym trikiem jest nieprzykrywanie gotującego się bobu przykrywką. Gdy to zrobimy, bób może stać się gorzki, a tego pragniemy uniknąć. Po chwili odcedzamy bób i na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i dwie łyżeczki oliwy z oliwek.
Odcedzony bób wkładamy na rozgrzany tłuszcz i dodajemy ulubione przyprawy. Może to być słodka papryka w proszku, granulowany lub świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży koperek. Smażymy do momentu aż skórka bobu będzie mocno przypieczona. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól.
Bób i młode ziemniaki. Kwintesencja lata
Z bobem doskonale będą komponować się młode ziemniaki, które także są symbolem spożywczego lata w Polsce. Te dwa warzywa połączą się w idealną symfonię smaków w sałatce idealnej na gorące dni.
Jest to doskonała opcja, jeżeli usmażyliśmy za dużo bobu. Wystarczy, że ugotujemy młode ziemniaki i na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieciemy każdą z cząstek szklanką, tak by powstały ziemniaczany płaski "placek".
Każdą rozgniecioną cząstkę smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika aż do mocnego zrumienienia ziemniaków.
W tym czasie w misce mieszamy jogurt naturalny typu greckiego, dodajemy pokrojone drobno ogórki, czerwoną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Następnie wystarczy, że do miski wrzucimy wcześniej usmażony bób i upieczone ziemniaki a na koniec wymieszamy ze sobą składniki. Ta prosta sałatka sprawdzi się zarówno jako osobny posiłek, albo dodatek do mięsnych dań.
Sprawdź również: