Rarytas Anny Jagiellonki. Królewska kasza na współczesnych stołach

Czym jest kasza krakowska?
Czym jest kasza krakowska?123RF/PICSEL

Odżywcza kasza z Krakowa

Zobacz również:

    Kasza krakowska - potencjał kulinarny

    Jak wykorzystać kaszę krakowską w kuchni?
    Jak wykorzystać kaszę krakowską w kuchni?123RF/PICSEL

    Deser Anny Jagiellonki

    • 1 szklanka kaszy krakowskiej,
    • 5 jajek,
    • ½ litra mleka,
    • 6 dag masła,
    • ½ laski wanilii,
    • 15 dag cukru,
    • starta skórka z cytryny,
    • 10 dag rodzynek,
    • szczypta soli,
    • konfitura wiśniowa.
    1. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Składniki pozostawiamy do wysuszenia, a następnie rozcieramy w palcach.
    2. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy masło oraz przeciętą wanilię i doprowadzamy do wrzenia.
    3. Gdy kasza zacznie gęstnieć, ściągamy ją z palnika, przenosimy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut.
    4. W międzyczasie oddzielamy cztery żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na bardzo jasną i puszystą pianę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
    5. Upieczoną kaszę wyciągamy z piekarnika, pozbywamy się wanilii, a następnie mieszamy z ubitymi żółtkami, białkami, rodzynkami i skórką cytrynową.
    6. Ponownie wstawiamy deser do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekamy całość jeszcze przez 35-40 minut. Smakołyk podajemy z konfiturą wiśniową. Smacznego!
    "Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsatPolsat