Rarytas Anny Jagiellonki. Królewska kasza na współczesnych stołach

Czym jest kasza krakowska?
Czym jest kasza krakowska?123RF/PICSEL

Odżywcza kasza z Krakowa

Kasza krakowska - potencjał kulinarny

Jak wykorzystać kaszę krakowską w kuchni?
Jak wykorzystać kaszę krakowską w kuchni?123RF/PICSEL

Deser Anny Jagiellonki

  • 1 szklanka kaszy krakowskiej,
  • 5 jajek,
  • ½ litra mleka,
  • 6 dag masła,
  • ½ laski wanilii,
  • 15 dag cukru,
  • starta skórka z cytryny,
  • 10 dag rodzynek,
  • szczypta soli,
  • konfitura wiśniowa.
  1. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Składniki pozostawiamy do wysuszenia, a następnie rozcieramy w palcach.
  2. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy masło oraz przeciętą wanilię i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gdy kasza zacznie gęstnieć, ściągamy ją z palnika, przenosimy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut.
  4. W międzyczasie oddzielamy cztery żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na bardzo jasną i puszystą pianę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
  5. Upieczoną kaszę wyciągamy z piekarnika, pozbywamy się wanilii, a następnie mieszamy z ubitymi żółtkami, białkami, rodzynkami i skórką cytrynową.
  6. Ponownie wstawiamy deser do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekamy całość jeszcze przez 35-40 minut. Smakołyk podajemy z konfiturą wiśniową. Smacznego!
"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsatPolsat