Regeneruje jelita, spala tłuszcz, działa antynowotworowo. Genialny napój za grosze

Jaki wpływ na zdrowie ma serwatka? Ten mało doceniany napój to bogactwo witamin, składników mineralnych i wielu zbawiennie działających na układ pokarmowy związków. Najsmaczniejsza i najzdrowsza to ta domowej roboty. Wykonaj samodzielnie i obserwuj, jak działa na twój organizm.

Serwatka to płyn powstały po produkcji twarogu. Ma wspaniałe działanie na układ trawienny i jest zdrowszy od mleka
Serwatka to płyn powstały po produkcji twarogu. Ma wspaniałe działanie na układ trawienny i jest zdrowszy od mleka123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma serwatka?

Serwatka to płyn o nieprzezroczystej, żółtej barwie, powstały w wyniku produkcji różnego rodzaju serów - twardych, półtwardych, miękkich oraz kazeiny kwasowej. Jest bogactwem białka, aminokwasów, witamin: A, B1, B2, B6 i B12, C, biotyny, a także fosforu, sodu, magnezu, żelaza, jodu i wapna. Za sprawą tych składników wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości:

  • poprawia perystaltykę jelit,
  • wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym,
  • wspomaga regularne wypróżnienie,
  • przyspiesza metabolizm, a tym samym ułatwia odchudzanie,
  • jej regularne spożywanie łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego i dny moczanowej,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • przeciwdziała wolnym rodnikom - może działać antyutleniająco i przeciwnowotworowo,
  • dzięki peptydom zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego,
  • może zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, chorobie Parkinsona, dnie moczanowej,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów i wrzodów żołądka.

Jak zrobić serwatkę?

Zważając na długą listę korzyści wynikających ze spożywania serwatki, warto włączyć ją do codzienne diety. Najzdrowsza, a zarazem najsmaczniejsza będzie ta wykonana samodzielnie. Proces ten jest niezwykle prosty.

Sprawę znacznie ułatwi dobrej jakości mleko - najlepiej prosto od krowy. Wówczas czas przygotowywania serwatki znacznie się skróci. Równie dobrze serwatkę zrobić można z mleka pasteryzowanego (nie będzie nadawało się do tego mleko UHT).

Do zrobienia serwatki nie będzie nadawało się mleko UHT
Do zrobienia serwatki nie będzie nadawało się mleko UHT123RF/PICSEL

1. Mleko pasteryzowane podgrzać do temperatury 22-28 stopni, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki śmietany.
2. Płyn odstawić na około dwa dni w ciepłe miejsce.
3. Gdy będzie już ukwaszone należy ponownie podgrzewać do momentu, aż się zetnie i powstanie z niego twaróg.
4. Ser należy odsączyć na sicie lub tetrowej tkaninie przez całą noc.
5. Powstałą serwatkę należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu kilku dni.

W celach profilaktycznych serwatkę można pić raz dziennie
W celach profilaktycznych serwatkę można pić raz dziennieMateusz KotowiczReporter

Kiedy pić serwatkę?

Zaleca się, aby dzienna dawka serwatki, która ma zadziałać leczniczo na jelita, oczyścić organizm i zniwelować dolegliwości trawienne wynosiła około 60 dag. Pierwszą porcję najlepiej wypić rano, a resztę w ciągu dnia w kilku dawkach. Kurację dobrze stosować przez około tydzień.

Profilaktycznie serwatkę wystarczy pić raz dziennie - szklankę napoju dobrze spożyć rano lub wieczorem.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas