Regeneruje jelita, spala tłuszcz, działa antynowotworowo. Genialny napój za grosze
Jaki wpływ na zdrowie ma serwatka? Ten mało doceniany napój to bogactwo witamin, składników mineralnych i wielu zbawiennie działających na układ pokarmowy związków. Najsmaczniejsza i najzdrowsza to ta domowej roboty. Wykonaj samodzielnie i obserwuj, jak działa na twój organizm.
Jakie właściwości ma serwatka?
Serwatka to płyn o nieprzezroczystej, żółtej barwie, powstały w wyniku produkcji różnego rodzaju serów - twardych, półtwardych, miękkich oraz kazeiny kwasowej. Jest bogactwem białka, aminokwasów, witamin: A, B1, B2, B6 i B12, C, biotyny, a także fosforu, sodu, magnezu, żelaza, jodu i wapna. Za sprawą tych składników wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości:
- poprawia perystaltykę jelit,
- wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym,
- wspomaga regularne wypróżnienie,
- przyspiesza metabolizm, a tym samym ułatwia odchudzanie,
- jej regularne spożywanie łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego i dny moczanowej,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- przeciwdziała wolnym rodnikom - może działać antyutleniająco i przeciwnowotworowo,
- dzięki peptydom zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego,
- może zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, chorobie Parkinsona, dnie moczanowej,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów i wrzodów żołądka.
Jak zrobić serwatkę?
Zważając na długą listę korzyści wynikających ze spożywania serwatki, warto włączyć ją do codzienne diety. Najzdrowsza, a zarazem najsmaczniejsza będzie ta wykonana samodzielnie. Proces ten jest niezwykle prosty.
Sprawę znacznie ułatwi dobrej jakości mleko - najlepiej prosto od krowy. Wówczas czas przygotowywania serwatki znacznie się skróci. Równie dobrze serwatkę zrobić można z mleka pasteryzowanego (nie będzie nadawało się do tego mleko UHT).
1. Mleko pasteryzowane podgrzać do temperatury 22-28 stopni, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki śmietany.
2. Płyn odstawić na około dwa dni w ciepłe miejsce.
3. Gdy będzie już ukwaszone należy ponownie podgrzewać do momentu, aż się zetnie i powstanie z niego twaróg.
4. Ser należy odsączyć na sicie lub tetrowej tkaninie przez całą noc.
5. Powstałą serwatkę należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu kilku dni.
Kiedy pić serwatkę?
Zaleca się, aby dzienna dawka serwatki, która ma zadziałać leczniczo na jelita, oczyścić organizm i zniwelować dolegliwości trawienne wynosiła około 60 dag. Pierwszą porcję najlepiej wypić rano, a resztę w ciągu dnia w kilku dawkach. Kurację dobrze stosować przez około tydzień.
Profilaktycznie serwatkę wystarczy pić raz dziennie - szklankę napoju dobrze spożyć rano lub wieczorem.