Rękawy do pieczenia: praktyczne, ale czy bezpieczne? Bosacka rozwiewa wątpliwości

Katarzyna Bosacka ostrzega przed używaniem plastikowych folii do pieczenia, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu
Katarzyna Bosacka ostrzega przed używaniem plastikowych folii do pieczenia, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiuPawel Wodzynski/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka sprawdza, czy rękawy do pieczenia są zdrowe

Co mówią eksperci o używaniu plastikowych rękawów do pieczenia? 

Związki endokrynnie czynne to „hormonalni oszuści” - mogą zaburzać funkcjonowanie układu hormonalnego, zwiększając ryzyko bardzo wielu chorób cywilizacyjnych.
dr hab. Aleksandra Rutkowska
  • Zaburzenia hormonalne: Związki te mogą prowadzić do problemów z płodnością, zaburzeń cyklu miesiączkowego, a także zwiększać ryzyko chorób tarczycy. 
  • Choroby cywilizacyjne: Narażenie na EDC wiąże się z wyższym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów, takich jak rak piersi czy prostaty.
  • Wpływ na dzieci: U kobiet w ciąży mogą powodować wady rozwojowe płodu, a także zmiany epigenetyczne, które mogą wpływać na kolejne pokolenia.
  • Przewlekłe stany zapalne: Mikroplastik, będący źródłem EDC, może wywoływać stany zapalne w organizmie, co prowadzi do dalszych problemów zdrowotnych.
Nie warto używać plastikowych rękawów do pieczenia - lepiej skorzystać tylko z naczynia żaroodpornego
Nie warto używać plastikowych rękawów do pieczenia - lepiej skorzystać tylko z naczynia żaroodpornego123RF/PICSEL

Mikroplastik w naszym jedzeniu

Jakie rozwiązania proponuje ekspert? 

Najlepiej do pieczenia używać naczynia żaroodpornego, glinianego lub po prostu blachy do pieczenia. W ten sposób ograniczysz ilość mikroplastiku.
Najlepiej do pieczenia używać naczynia żaroodpornego, glinianego lub po prostu blachy do pieczenia. W ten sposób ograniczysz ilość mikroplastiku.CanvaProINTERIA.PL
Anna Szymańczyk o samoakceptacji i przekuwaniu przeszkód w sukces Katarzyna ZdanowiczINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?